ОБЗОР: Изборите в Донбас пак скарват Москва и Запада

ОБЗОР: Изборите в Донбас пак скарват Москва и Запада | StandartNews.com

Президентът на Донецка народна република полага клетва утре

Парламентарните избори в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Югоизточна Украйна са на път да скарат още повече Русия и Запада. Действащият премиер на ДНР Александър Захарченко спечели изборите за държавен глава с 81,37%, сочат данните на ЦИК след обработката на 100% от протоколите. В изборите за народен съвет пък печели партията му "Донецка република". На изборите в ЛНР пък печели досегашният й лидер Игор Плотницки с 63,8% от гласовете. Обществената организация "Мир Луганщине" печели 69,42% от вота за народен съвет, в който освен нея ще влезе и "Луганският икономически съюз".

Москва обяви, че признава резултатите от изборите в двете "републики". "Ние уважаваме израза на волята на жителите на Югоизточна Украйна. Тези, които са избрани, получават мандат да решат практически въпроси, свързани с възстановяването на нормалния живот в региона", гласи изявлението на руското външно министерство в Москва. ЕС заяви, че изборите са незаконни, няма да бъдат признати и са нова пречка за мирното разрешаване на конфликта, предаде АФП, като се позовава на изказване на новия ръководител на европейската дипломация Федерика Могерини. Постоянният представител на Русия в ЕС изрази разочарование от трактовката на Могерини. "Гласуването е незаконно и ЕС не го признава. Освен това се твърди, че изборите са били проведени в противоречие на съдържанието и духа на минския протокол. Разочарован съм от такава трактовка. Още повече от опитите да се представи вотът като нещо, което е в разрез с минското споразумение", каза Владимир Чижов. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък призова Москва да зачита, както е обещала, "единството на Украйна". "Ще мерим Русия и нейния президент Путин с аршина на техните изявления, според които единството на Украйна няма да се поставя отново под въпрос", бе първата реакция на Щайнмайер в Туитър. Посланиците на страните членки на ЕС ще обсъдят изборите утре, в деня, в който Захарченко ще положи клетва като президент на ДНР. "Украйна не иска мир, както твърди. Явно Киев играе двойна игра", заяви самият той след победата си.

Българският външен министър Даниел Митов пък заяви, че България изразява дълбока загриженост от тези избори, които "са в противоречие с действащото украинско законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай