Обрат за Шенген! Решението на Румъния

Говори премиерът Марчел Чолаку

Обрат за Шенген! Решението на Румъния | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
15 Коментара
Сандокан
преди 5 месеца

Браво на Румъния- политици на място. Нашите не смеят да шукнат. Само се мазнят на Австрия и Холандия. Австрийците приеха червените капитали и бандити, а се правят на много морални. Ама премиерът ни една дума не смее да каже.

Откажи
Моби Дик
преди 5 месеца

За съжаление, не смея да си го помисля, но тук става дума за географско разположение. Дано да греша!

Откажи
Zdravko
преди 5 месеца

А КОЙ Е ПРЕМИЕРЪТ? - НА МЕНЕ ПО МИ МЯЗА ПЕЕВСКИ, ЗАЩОТО НИ ТЕГЛИ КЪМ АНАДОЛА.

Откажи
ЖалкиНищожества
преди 5 месеца

Време е за паветата пред "Коня". Не мислите ли ?

Откажи
Време за промяна
преди 5 месеца

Това правителство е вредно за страната ни ! Трябва да се махне, колкото може по-бързо ! Няма какво да се мисли !

Откажи
Минчо
преди 5 месеца

България загуби 3 години врътки с тез П. П Д Б и тем подобни простащини чудя се докога такива отрепки ще бъркат и премиера това премиер на държава ли е Борисов си беше добре загубихме години време хората продължават да напускат България докога ще се тарпят такива докога

Откажи
Аноним
преди 5 месеца

Минчо,хората напуснаха България по времето на Борисов.Не,че тоя го бива,ама и Борисов го не биваше!

Откажи
Лиско
преди 5 месеца

Точно така!

Откажи
Gggg
преди 5 месеца

Ходи се прегледай точно Борисов и мутрите му затриха държавата...

Откажи
Гошо
преди 5 месеца

Правилно, нека дойдат крадците дето никога нищо не правеха от бсп и израждане. Да станем богати като руски граждани.

Откажи
Бачо
преди 5 месеца

Прави са комшиите! Обидно е да ги свързват с такива, като нас. Едно, че сме зациклили икономически, второ че сме подлоги. Не се сещам за нещо да сме реагирали, въпреки че ни ощетяват за всичко. С право ни бяха нарисували, като тоалетна на Европейската карта.

Откажи
Лазуро
преди 5 месеца

Съгласен с всичко написано. Как е възможно да сме такава жалка територия!

Откажи
Минаваш
преди 5 месеца

Румъния търси правни възможности и са прави,Ганю не.Всъщност мигрантския натиск заради който ни дамгосват по правило е свързан с политиката на ЕС за даване на убежище ,а не със Шенген.Мигрантите не минават през КПП,както тировете и колите.А БГ беше подложена на мигрантски натиск по времето на доЦента Рашков ,който освободи точно определени гранични пунктове баш до границата,като Болярово и др.вериятно не случайно.И още не е променено.В същото време и в Италия и на Канарите се изсипват с хиляди мигранти по море,защото знаят ,че няма да ги върнат.Мигрантите зависят от общата европейска политика за убежище която куца.

Откажи
Djks
преди 5 месеца

Защото продължаваш да опитваш няма да те вземат

Откажи
Анонимен
преди 5 месеца

Докато продължава тази дискриминация в България ще ни оправдават ла*нари!! Относно дискриминацията у нас България никога няма да има развитие не заслужаваме Шенген! Тук се дели българин, циганин , турчин, македонец ! За какъв Шенген се борим въобще? Една от най корумпираните държави в Европа сме .. Бай Ганьо в Шенген като индианец в трастика!

Откажи