Обрат в РС Македония! Жена президент, на нож е с България

Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България

Обрат в РС Македония! Жена президент, на нож е с България | StandartNews.com

За първи път РС Македония ще има жена президент. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от вота за държавен глава на съседите.

Разликата е над 2 към 1 за Силяновска.

Според първите официални резултати от Държавната избирателна комисия /ДИК/ Силяновска води с 62,37% (88,209,923 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", каза днес Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България".

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки.

Партията на Християн Мицкоски събира 34,11% (70, 929 гласа).

На второ място се нарежда коалиция „Европейски фронт“, оглавявана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – 22,22% (46,202).

На трето място е коалиция „Вреди“, досегашната албанска опозиция, – 18, 68%.

На четвърто място остава досегашната управляваща партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ)-11,55%.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Тя е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия. Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 г. е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай