Обрат! САЩ пред съдбовно решение за Украйна

Какво следва

Обрат! САЩ пред съдбовно решение за Украйна | StandartNews.com

Руската инвазия в Украйна навлиза в третата си година, пише Voice of America (VOA). Правителството в Киев продължава да призовава своите съюзници за финансова и военна помощ. Но за САЩ отпускането на пари скоро може да приключи. Конгресът все още не е одобрил федералния бюджет. Вместо това американският президент Джо Байдън подписа Закон за временно финансиране на федералното правителство - само ден преди евентуалното спиране на дейността на държавните служби. Тази мярка ще продължи само до януари и въпросът за военната помощ за Украйна остава в застой.

Според високопоставени американски военно това поставя под риск националната сигурност на САЩ и призоваха законодателите да приемат по-скоро целогодишната финансова рамка на страната.

„Това е най-доброто, което Конгресът може да направи, за да укрепи нашата национална отбрана и сигурност. Призовавам да приемете нашето спешно искане за допълнителен бюджет, за да помогнете за финансирането на нуждите на националната ни сигурност и да застанете до нашите партньори в опасност и да инвестирате в нашата отбранителна индустриална база”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ, цитиран от VOA.

Неуспешното приемане на дългосрочен план за разходи може да има сериозни последици за продължаващата военновременна подкрепа както за Украйна, така и за Израел. Факт, който не остана незабелязан от украинския президент Володимир Зеленски. В скорошно интервю той каза, че Киев не трябва да позволява на света да забрави, че подобно на Тел Авив, страната му се бори за оцеляването си и го прави преди да започне зимна фаза на битка.

На продължаващата конференция на ООН за климата или COP28 генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ясното послание от съюзниците на НАТО е продължаването на подкрепата за Украйна.

„Така че - би било голяма трагедия за украинците, ако президентът Путин победи. Но това ще бъде опасно и за нас, защото посланието, което той и други авторитарни лидери ще получат е, че когато използват военна сила, когато нахлуят в друга държава, когато нарушават международното право, те получават това, което искат”, категоричен е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише Нова.

Коментарът му дойде на фона на удължаването на задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева.Тя е журналист от Прага, работещ за Радио „Свободна Европа/Радио Свобода”, което – подобно на Voice of America – получава финансиране от Конгреса на САЩ. Русия я обвини, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“, което представлява връщане към шпионажа от времето на Студената война.

Междувременно в Запорожка област на Украйна полицията раздава на жителите малки печки, дарени от Нидерландия. В една общност от предимно възрастни хора, която отказва да напусне, въпреки липсата на електричество, газ или вода, тези печки са единственият начин за готвене и осигуряване на топлина, когато настъпва нова зима по време на война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай