Обрат! Путин врътна кранчето на още една държава

Ето кой още отказва да плащат руските доставки в рубли

Обрат! Путин врътна кранчето на още една държава | StandartNews.com

Руският енергиен гигант "Газпром" спира от утре износа на газ за нидерландската компания "ГазТера", в която основен дял държи правителството в Хага. Това предадоха световните агенции, позовавайки се на изявление на нидерландския газов търговец.

"Газпром" няма да достави 2 милиарда кубични метра газ, договорени за периода 31 май-30 септември, съобщи "ГазТера". Като причина за спирането на доставките руския мопонолист изтъква отказа на нидерландците да плащат руските газови доставки в рубли, предаде ДПА и БТА. Договорът на "ГазТера" с "Газпром" изтича на 1 октомври.

Компанията многократно призова "Газпром" да се придържа към договорената структура на плащане и задълженията за доставка, за съжаление безрезултатно, заявиха от "ГазТера". Според компанията обаче спирането на газа от Русия няма да се отрази на потребителите, тъй като вече има закупен газ от други доставчици.

"Решението на "Газпром" няма да има последици върху реалното газоснабдяване на нидерландските домакинства", написа в Twitter министърът на климата и енергийната политик Роб Йеттен, цитиран от АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай