Голяма новина за съпругата на Шолц, решението

Напоследък се наблюдаваше напрежение между Брита Ернст и собствената ѝ парламентарна група

Голяма новина за съпругата на Шолц, решението | StandartNews.com

Брита Ернст, съпругата на германския канцлер Олаф Шолц, се оттегля от поста министър на образованието в източната германска провинция Бранденбург, съобщиха от канцеларията на провинцията.

Ернст, която също е член на лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц, заемаше този пост от 2017 г. Нейните планове за борба с недостига на учители в провинцията "за съжаление не намериха подкрепата на парламентарната група на СПД в парламента на провинцията", обясни Ернст в изявлението си за оставката.

През последните седмици се наблюдаваше напрежение между министъра и собствената ѝ парламентарна група. Тя искаше да съкрати 200 свободни учителски места и вместо тях да назначи социални работници. Ернст планираше също така да намали средствата за допълнителни социални услуги в училищата.

В края на март нейната колега и депутат от СПД Катя Пошман открито разкритикува Ернст и плановете ѝ, като заяви, че всяко учителско място и служба в училище са "незаменими", предаде БГНЕС.

Премиерът на провинцията Дитмар Войдке от СПД благодари в изявление на Ернст за нейната работа: "Тя изпълняваше длъжността в трудни времена ... с далновидност и твърда ръка." Ернст ще бъде заместена от настоящия държавен секретар Щефен Фрайберг.

Все още не е известно дали министерството с новия си ръководител сега ще оттегли плановете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай