Обама предпазлив за нова война в Ирак

Обама предпазлив за нова война в Ирак | StandartNews.com

Ню Йорк. САЩ ще нанасят точни удари по ислямистки бойци в Ирак и ще изпратят там до 300 военни съветници от спецчастите, съобщи президентът Барак Обама. Съветниците няма да участват в боеве, а ще съдействат за боеготовността на иракската армия. Няма да връщаме САЩ във войната в Ирак, категоричен бе американският президент Барак Обама.

Първите командоси от САЩ ще кацнат скоро в Багдад, а един самолетоносач и други бойни кораби са вече в Персийския залив на този пореден фронт от американската военна интервенция в Ирак от 1990 г. насам.
Общо взето, Обама оставя Ирак да се оправя сам, заключават анализаторите. САЩ призовават иракските лидери да преодолеят различията си и да приемат политически план за бъдещето на Ирак. Обама посочи, че трябва да бъде чута думата на всички общности - шиити, сунити и кюрди. В отговор на въпрос на пресконференция дали Вашингтон иска оставката на премиера Нури ал Малики, той каза, че не САЩ трябва да избират ръководителите на Ирак. Следващата седмица държавният секретар Джон Кери ще отиде в Багдад, за да обсъди конфликта с иракските лидери.

400 британци се бият заедно с джихадистите

Около 400 британци се сражават в Ирак на страната на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ), която превзе райони в страната. Тревожната новина съобщи британският министър на външните работи Уилям Хейг. Британските джихадисти са се прехвърлили в Ирак от съседна Сирия, където също са участвали в бойни действия. Ако се завърнат във Великобритания, чиито граждани са, тези хора са заплаха за страната.
Великобритания няма да разполага в Ирак войници, които да помогнат на правителството в борбата със сунитските джихадисти, каза още Хейг. Но британското военно министерство вече е изпратило в Багдад група експерти, която да окаже помощ на британското посолство при извънредни обстоятелства. Същевременно британското правителство започна процедура за обявяване на ИДИЛ за терористична организация.

Подеха кампания срещу тютюна

Джихадистите от групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ) въведоха закони срещу пушенето в контролираните от тях територии в Ирак, съобщи тв каналът "Ал Арабия". Ислямистите обясняват своята антицигарена политика с това, че пушенето е забрането от законите на шириата. В рамките на борбата си срещу порока джихадистите устройват масови пожарища, където изгарят хиляди пачки цигари. Медията уточнява, че тази практите не е рядкост за радикалите от ИДИЛ. Досега такива случаи са били регистрирани и в Сирия, където влиянието на тази групировка също е достатъчно силно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай