Обама предлага на Русия още 5 г. СТАРТ

Обама предлага на Русия още 5 г. СТАРТ | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама планира в последната половин година от мандата си да излезе с редица инициативи за контрола над ядрените въоръжения, съобщи в. "Вашингтон пост". Той възнамерявал да предложи на Русия да се удължи с още пет години Договорът за стратегическите настъпателни въоръжения (известен още като СТАРТ).

Обама иска съкращаването на ядрените арсенали, което той активно подкрепяше от самото начало на управлението си, да стане част от външнополитическото му наследство, коментират експерти. Той продължавал да смята за едно от най-важните си постижения Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, сключен с Русия през 2010 г. Правителството на САЩ проучва дали да предложи на Русия да бъде продължен с още пет години ограниченията по този договор, чийто срок на действие е до 2021 г.

Сред евентуалните други възможни инициативи е обявяване, че САЩ "няма да използват първи ядрено оръжие", както и подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за забрана на ядрените взривове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай