Обама предлага да ограничи подслушването в САЩ

Обама предлага да ограничи подслушването в САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът Барак Обама планира да поиска от Конгреса да прекрати събирането и съхраняването на телефонни записи от страна на Агенцията за национална сигурност, но да позволи на правителството да има достъп до "метаданни", когато е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник в администрацията на САЩ.

Специалните служби в САЩ са цели 16, като Агенцията по национална сигурност /АНС/ е най-голямата от тях. Законодателната инициатива предполага, че АНС може да загуби правото си да събира данни за стотици милиони телефонни разговори.

В момента АНС разполага с пълномощия за събиране на данни за телефонни разговори, проведени чрез всички оператори в САЩ, и да ги съхранява за срок от 5 години. Програмата бе топ секретна, докато миналата година съществуването й не бе огласено от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Избухналият скандал предизвика горещи дебати в американското общество. Стана ясно, че АНС е подслушвала и телефонните разговори на редица изтъкнати световни лидери, като германския канцлер Ангела Меркел и бразилския президент Дилма Русеф.

Първоначално президентът Барак Обама се опита да защити програмата, настоявайки, че тя спомага за предотвратяването на терористични атаки. Статистиката обаче доказа, че подслушването на милиони телефонни разговори не е предотвратило нито един терористичен акт.

Очевидно сега са налице знаци, че американската администрация е склонна да смекчи позицията си по въпроса. Дали обаче програмата на АНС ще бъде прекратена, предстои да се разбере. По мнението на наблюдателите дебатите в Конгреса ще бъдат наистина епични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай