Обама на 55: Така изглежда един феминист

Обама на 55: Така изглежда един феминист | StandartNews.com

Най-важните хора в живота ми винаги са били жени. Това пише американският президент Барак Обама в свое есе, публикувано в списание за 55-тия му рожден ден.

Обама използва силата на словото, за да призове мъжете да бъдат част от борбата срещу сексизма, да променят всеки ден негативните нагласи у хората. 

"Трябва да променяме нагласата, с която критикуваме дъщерите ни, когато изяввяват себе си и която учи синовете ни, че е срамно да пролеят сълза", пише президентът. И допълва: "Трябва да променим нагласата, с която наказваме жените за тяхната сексуалност, а награждаваме мъжете за тяхната". 

В есето си Обама се обръща и към вътрешната политика на страната, коментирайки факта, че за пръв път голяма партия издига жена за кандидат в битката за Белия дом. "240 години след основаването на нацията ни и почти век след като жените се пребориха за правото си да гласуват, за пръв път изобщо имаме жена за номинация", подчерта доволен президентът. 

"Независимо от вашите политически възгледи, това е исторически момент за Америка - и само още един пример за това колко далеч са стигнали жените в своето пътуване към равенството", допълва Обама.

И завършва: "Искам нашите синове и дъщери - всички те, да усетят, че това е нашето наследство. Искам те да помогнат равенството да се случи, те да са част от това, да изиграят своята роля и да подсигурят Америка като страната, в която всяко момиченце може да порасне и да изгради живота си такъв, какъвто би искала да бъде". 

"Това е същността на феминизма в 21 век - да осъзнаем, че когато сме равни, сме най-свободни", убеден е Обама. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай