Обама иска 14% данък за US компаниите в чужбина

Обама иска 14% данък за US компаниите в чужбина | StandartNews.com

С очакваните постъпления от 238 млрд. ще се финансира инфраструктурата

Президентът на САЩ Барак Обама ще предложи на Конгреса да се въведе извънреден еднократен данък от 14% върху печалбата на американските корпорации в чужбина, както и налог от 19% за бъдещите корпоративни печалби в чужбина.

Сега големи американски компании, като "Епъл", "Гугъл" и "Майкрософт", избягват 35% американски корпоративен данък върху приходите, като натрупват печалбите си в страни с по-ниски данъци като Бермудите, други офшорни зони и Ирландия. По предварителни изчисления тези печалби са около 2 трилиона долара.

"Преходният данък (14 на сто) означава, че компаниите ще бъдат длъжни да платят данъци в САЩ незабавно върху всеки 2 трилиона долара, които притежават в чужбина, вместо да бавят безкрайно плащането на данъците си", посочи представител на Белия дом. Проектобюджетът предлага данък от 19 процента върху всички печалби на американските компании в чужбина, като им предоставя данъчен кредит върху вече платените данъци в други държави. Според Белия дом чрез новия данък могат да бъдат събрани 238 млрд. долара, с който да бъдат финансирани големи инфраструктурни проекти.

Представителите на Републиканската партия в Конгреса обаче веднага изразиха резерви и критикуваха плана, отбелязва тв CNBC. Очаква се предложението на президента да срещне сериозна съпротива от републиканците, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ.

Барак Обама предвижда проектобюджет за финансовата 2016 г. на стойност 4 трилиона долара. В документа е заложен дефицит от 474 милиарда долара или напълно управляеми 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. До 2025 година предвиденият дефицит е 687 милиарда долара, а дългът ще нараства всяка година, но ще остане на равнище 75 процента от БВП. В проектобюджета Обама предлага също 7,4 милиарда долара за финансиране на технологии в областта на чистата енергия и 4 милиарда долара за насърчаване на американските щати по-бързо и в по-голяма степен да намалят емисиите от електроцентрали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай