Обама и Роухани в "пряка комуникация"

Обама и Роухани в "пряка комуникация" | StandartNews.com

Техеран. Министерството на външните работи на Иран заяви във вторник, че президентът Хасан Роухани е разменил писма с президента на САЩ Барак Обама, което потвърждава пряката комуникация между лидерите на двете страни, предаде Ройтерс.

Съединените щати и Иран скъсаха официалните дипломатически отношения през 1980 г., малко след като студенти и ислямските бунтовници щурмуваха посолството на САЩ в Техеран и взеха американски дипломати за заложници.

Но официални лица от двете страни заявиха, че са отворени за преки преговори, за да се намери дипломатическо решение на дългогодишния спор за ядрената програма на Иран, през който Западът наложи икономически санкции на Ислямската република.

Техеран отрича, че се стреми към ядрени оръжия, но Съединените щати и техните съюзници смятат, че страната работи в тази насока.

Говорител на иранското външно министерство заяви във вторник, че Обама е изпратил на Роухани поздравително послание по случай избирането му.

Обама заяви в интервю, излъчено в неделя, че са разменили съобщения с Роухани. Двамата ще говорят на същия ден в Общото събрание на ООН през следващата седмица, въпреки че в момента няма планове за тяхна среща.

Роухани, центристка духовник, който победи по-консервативните кандидати в изборите през юни, заяви, че иска да продължи "конструктивно взаимодействие" със света, повишавайки очакванията за договаряне по спора за ядрената програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай