Ню Йорк протестира срещу полицейското насилие

Ню Йорк протестира срещу полицейското насилие | StandartNews.com

Ню Йорк. Протест срещу полицейското насилие се проведе в Ню Йорк вчера. Демонстрацията, в която се включиха около 4 000 души, бе предизвикана от удушването на чернокож мъж от полицай.

"Не мога да дишам", гласяха плакатите, които демонстрантите носеха по време на протеста. Това били последните думи на 43-годишния жител на Стейтън Айлънд Ерик Гарнър, който бил удушен от униформените.

Протестиращите излязоха по улиците на Ню Йорк и настояха полицайят да поеме отговорност за убийството на Гарнър, който бил асматик. Оказва се, че свидетели са направили видео на задържането на човека и в него ясно се чува, че чернокожият обяснява, че не може да диша.

"Тук сме, защото видяхме как един невъоръжен мъж беше удушен от полицията. Това може да се случи на всеки един гражданин и ние няма да останем безмълвни пред тази заплаха", обянява активистът за граждански права Ал Шарптън.

Полицията се опитала да задържи Ерик Гарнър заради нерегламентирана търговия с цигари, но афроамериканецът оказал съпротива. Спорът между двете страни прераснал в сбиване, което завършил с фатален край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай