Няма вече руски газ и за Полша. Какво готви Варшава?

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че доставките на газ за страната му са осигурени

Няма вече руски газ и за Полша. Какво готви Варшава? | StandartNews.com

"Газпром" спира от днес доставките на газ към България, но и към Полша. По информация на Русия полската страна е отказа да се разплаща в рубли по новите правила на Москва.

Полският газов оператор обяви, че си запазва правото да търси обезщетение за нарушение на договора, който действа от 1996 г. при обеми около 10 млрд. кубически метра годишно. Договорът изтича тази година и Варшава обяви, че няма да го подновява.

Полша планира да замести руските количества с втечнен газ от Съединените щати и Катар и количества от норвежкия шелф. Сега полските хранилища са пълни на 76 процента, посочи Варшава, но не вижда необходимост от използване на резервите.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че доставките на газ за страната му са осигурени. „Както многократно съм подчертавал, Полша вече се е подготвила да диверсифицира доставките и да получава газ от различни посоки. Дори преди да бъде пуснат Балтийският газопровод, ние ще можем да защитим икономиката си, да защитим домакинствата и поляците от такава драматична стъпка на Русия”, каза Моравецки.

„Нашите газови хранилища са пълни на 76%. Това е високо ниво - много по-високо, отколкото в повечето европейски страни. Следователно и в този преходен период, преди да бъде пуснат Балтийският газопровод, ние ще можем да черпим от нашите ресурси, както и да получаваме газ от всички възможни други посоки. Нека ви напомня, че имаме интерконектори за Германия и Чехия, както и нашия газов терминал, който може да приема още по-големи количества втечнен газ”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай