NSA: Китай може да саботира авиацията и електричеството на САЩ

NSA: Китай може да саботира авиацията и електричеството на САЩ | StandartNews.com

Китай и "вероятно една или две" други държави имат възможността да получат достъп и евентуално да спрят компютърни системи, отговарящи за финансите, авиационните и електрическите мрежи на САЩ, обяви адмирал Майк Роджърс, директор на Националната агенция за сигурност на САЩ, в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Такива нападения може да изключат много специфични и ключови части от нашата инфраструктура и да ни попречат да предоставяме услуги на гражданите", заяви Роджърс и добави, че този тип атаки тепърва "ще излизат на мода". Според него е възможно държави, както и други участници на международната сцена да ги ползват, да нападат САЩ.

Доклад на фирмата за киберсигурност Mandiant съобщава за хакери, които работят за китайското правителство и в миналото са успявали да проникнат в системите на фирми за комунални услуги в САЩ, в това число електроснабдяването и водоснабдяването.

"Виждаме как опитват да откраднат информация, за да разберат как са настроени системите ни, как изглеждат контролните ни схеми, дори и инженерните решения, така че да могат да открият слабите места в изработката им и да знаят как да ги пробият", заяви Роджърс.

Ръководителят на NSA не посочи останалите държави, които се занимават с такава дейност освен Китай. Най-често в кибертероризъм бива обвинявана Русия, като редица фирми за киберсигурност в последните месеци излязоха с доклади, които потвърждават тези действия на Москва. Роджърс коментира, че държавите често използват "неофициални хакери", за да прикриват кибершпионажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай