Ново напрежение между Гърция и Турция, Ердоган удари по масата

Проблемът е в нарушенията на турските води и въздушното пространство от страна на Гърция

Ново напрежение между Гърция и Турция, Ердоган удари по масата | StandartNews.com

Нарушенията на турските териториални води и на въздушното пространство от страна на Гърция, които са допълнение към провокативните й действия са  неприемливи, се посочва в писмено изявление от състоялото се снощи заседание на Съвета за национална сигурност на Турция под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Основните теми на заседанието, продължило малко повече от 3 часа, са били борбата срещу тероризма и евентуална операция в Сирия.

В същото изявление Гърция се критикува и по мигрантския проблем.

“За пореден път бе отправен призив към гръцката администрация да се сложи край на незаконните дейности, които застрашават живота на нелегалните мигранти и са в нарушение на човешките и хуманитарните права. Беше декларирана силна подкрепа  за визията за две държави на основата на суверенно равенство и равен международен статут на Севернокипърската турска република”, се казва в документа.

Посочва се, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид Турция е подчертала, че ”както тя самата изпълнява точно и откровено своите задължения в Алианса, така очаква същото отношение на подкрепа и съпричастност от съюзниците в борбата срещу Фето (фетхулахистката терористична организация), срещу ПКК/ПЙД, и че ще продължи борбата срещу тях с досегашната решителност“.

Тема на заседанието е била и войната между Русия и Украйна.

“Ние повторихме нашия призив за постигане на всеобхватно прекратяване на огъня възможно най-скоро, преди войната между Русия и Украйна да причини нови жертви и разрушения. В този контекст бе заявено, че ще продължат усилията на Турция за установяване на траен мир и решаване на проблема, който се превръща в световна продоволствена криза”, се посочва в изявлението на Съвета за национална сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай