Новият руски кабинет: по-малко от същото

Икономическият екип остава с две промени, социалният - чисто нов

Новият руски кабинет: по-малко от същото | StandartNews.com
  • Дясна ръка на Мишустин става Белоусов, кадри на столичния кмет пълнят министерства   
  • Икономическият екип остава с две промени, социалният - чисто нов  

Оборотите, с които се извършват промени в Русия след речта на президент Владимир Путин, не се смаляват, а напротив. Само за седмица Русия вече е с нов премиер, който за половин ден стикова програмата си с целия спектър от партии в парламента. В същото време предшественикът му ударно обикаляше телевизионните студиа, за да даде подкрепа на Путин за новата линия. Колелото на промяната се завъртя с бързо сформираната работна група, която денонощно пише промени в конституцията, засили се с новия главен прокурор, който макар да е доста по-млад от досегашния, е не по-малко амбициозен. И най-накрая търкулна нов състав на министрите, който изненада само мнозина.  

Ключови министри остават

Повечето министри от бившето правителство на Дмитрий Медведев запазват своите постове, а смяната е предимно в сферите, на които Путин светна червената лампа в речта си - икономически растеж, развитие, образование, здравеопазване, социална дейност и култура.  
Макар изказването на Путин да съдържаше упрека, че вицепремиерите са много, в новото правителство те са 9, само делата на Северен Кавказ вече са още една грижа на Министерството на икономическото развитие. А като компенсация това ведомство вече няма да отговаря за Федералната агенция за управление на собствеността. Тя минава на директно подчинение на финансовия министър.

Новият втори

Най-голям е интересът към новия първи заместник на Мишустин. Андрей Белоусов беше човекът, който прогнозира три години по-рано финансовата криза през 2008 година и си спечели доверието сред финансовите среди. Избягваше публичните изяви като помощник на президента по икономическите въпроси до лятото на 2018 година. Тогава обаче си навлече гнева на големия бизнес, като поиска допълнително облагане на металургичната, химическа и нефтопреработваща индустрии, които реализираха допълнителни печалби заради благоприятната пазарна конюнктура. Идеята му беше по този начин да напълни хазната с 500 милиарда рубли годишно, но мощният обществен отпор замрази предложението, а Белоусов отново отиде на сянка. Сега всички чакат как ще светне прожектора около себе си.
Другата ключова смяна - на шефа на държавната администрация, също е доста показателна. Дмитрий Григоренко, който досега бе зам.-шеф на данъчните, сиреч на Мишустин, сменя съученика на Медведев - Константин Чуйченко. Последният обаче не излиза от кабинета, а става министър на правосъдието.

Москва - ковачница на кадри

В новата икономическа политика влиза и по-добра инфраструктура. Затова и вицепремиерът, който ще я наблюдава, е чисто нов - Марат Хуснуллин, който сменя Виталий Мутко - провалил се и като спортен министър, и като вице. Новото лице идва с успехите си в Татарстан, но най-вече с препоръките на досегашния си шеф - столичния кмет Сергей Собянин, според който Марат е съкратил разходите в местния бюджет с 20 процента и е намалил цените при държавните поръчки с 9 процента. От кметската квота е и министърът, който трябва да проведе реформата -Максим Решетников. Той ще отговаря за икономическото развитие, но мястото на Орешков. Министър на любимата на Путин цифровизация става Максут Шадаев, който допреди година оглавяваше същото министерство на Москва, а след това стана вицепрезидент на Ростелеком.
В новия икономически екип запазват постовете си строителният министър Владимир Якушев и транспортният - Евгений Дитрих.

Без проблем за смесената ни комисия

Двамата важни за България руски министри също опазиха местата си. Александр Новак остава министър на енергетиката, Денис Мантуров - на промишлеността и търговията, който освен всичко друго е и съпредседател на смесената българо-руска комисия.
Селското стопанство остава да се ръководи от Дмитрий Патрушев, известен дългогодишен банкер, като вицепремиерът му Алексей Гордеев дори отпадна от новия списък.
Най-голямата промяна в икономическия екип на новия кабинета е бившият първи вицепремиер, който сега запазва само поста си на финансов министър - Антон Силуанов. Според Bloomberg снемането му от вицепремиерския пост е заради очаквано увеличение на държавните разходи. Той от 9 години е с желязна репутация на застъпник на строга бюджетна дисциплина.
На неговия фон, новоназначената вице Абрамченко, която нашумя с неадекватни назначения досега, е трудно да се каже доколко ще се впише в екипа.

Тотална промяна в социалния сектор

За разлика от икономическия, социалният тим на новия кабинет е чисто нов. С едно изключение -вицепремиерката, която го наблюдава от 8 години.
МинистЪр на образованието става Сергей Кравцов, който заменя Олга Василева, известна с консервативните си възгледи и нереализирала мечтата на Путин за съвременни млади хора.
Министър на науката и висшето образование е ректорът на Тюменския университет и депутат Валери Фалков, а с прясното му назначение дойде и още една длъжност - член на работната група по промяна на Конституцията.
Обещанията за по-високи заплати и детски ще зависят от новия министър на труда Антон Котяков, неслучайно досегашен зам. финансов министър.

Червена лампа за култура и спорт

Министър на здравеопазването вече е Михаил Мурашко, досега е шеф на надзорния орган в Русия. Той заема мястото на Вероника Скворцова, която си отива със серия от скандали с жизненоважни лекарства.
Министър на културата Олга Любимова сменя Владимир Медински, който напуска поста на фона на най-сериозния спад в гледаемостта на руски филми. А новият министър на спорта е и президент на Международната федерация на спорта за студенти. Той заменя фехтовача Павел Колобков, който си отива с най-големия скандал в руската спортна история - допинговия скандал и затворените врати за руските шампиони на олимпиадата.

Похвали за ветераните по сигурността

В сферата на вътрешните работи няма промяна - Владимир Колокольцев продължава. Остава и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Все пак, той е сред най-близките на Путин - заедно ловят риба, заедно празнуват.
Вечният Сергей Лавров остава най-дългогодишният член на кабинета. Той е начело на външните работи вече 16 години, но по социологически изследвания държи един от най-високите рейтинги. 69-годишният министър вече е подсказал неофициално, че с радост би напуснал поста, но се оплакал, че още не го пускат. Не го пуснаха и този път, както се оказа в новия списък на кабинета.
В който, за разлика от България, продължава и похвали и екоминистъра Дмитрий Кобилкин.
Колко бързо новите попълнения ще завъртят колелото на реформата Путин, предстои да видим. Отсега може да се каже само това, че кабинетът изглежда по-малко, но от същото.

Запазва ли властта Путин след 2024 г.

Finanical Times описа сценариите, при които Владимир Путин ще остане на власт след изтичащия му последен мандат през 2024 година.
Според един от сценариите руският лидер отново ще заеме поста премиер. Същото така има възможност да оглави Държавния съвет, чиито правомощия сега се разширяват, а впоследствие може да е органът, който ще диктува действията на правителството. Също така Путин може и да оглави партията, която контролира парламента и изцяло да влияе на политиката. На Путин му е нужен конкретен механизъм за властта, който да използва, твърди източник, близък до Кремъл. Не му се иска да бъде старейшина, който командва, но само въз основа на натрупания авторитет. Сега той има няколко години, за да реши каква ще е организацията на преходния период. Според един директор на голяма руска компания, Путин просто разчиства игровото поле, за да определи бъдещия модел на властта в Русия. Той държеше козовете си в тайна, така че сега има няколко варианта за избор, доста време за подготовка и нито един ясен наследник.
Направи така, че на никого от силните играчи в Кремъл, които се смятаха за наследници, Путин не даде никакво предимство, каза източникът пред английското издание.
Реформата, която Путин обещава, цели да смекчи общественото недоволство за социално-икономическата ситуация в страната. Според известен руски политолог смяната на премиера няма да повлияе на нищо съществено, защото новият министър-председател ще бъде техническа фигура, а в действителност изпълнителната власт и силовите структури са в ръцете на Путин.
Дойде времето за смяна на Медведев, защото е необходима енергична фигура, която да изпълни непопулярни решения, твърди източник, близък до Кремъл, пред Financial Times. Независимо че новият пост на Медведев бе представен като повишение, всъщност той позволява само да се съхрани политическото бъдеще на досегашния премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай