Нови арести заради терора в Брюксел (ОБЗОР)

Нови арести заради терора в Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няколко ареста са били извършени в Брюксел в рамките на разследването на кървавите атентати от 22 март. Малко по-рано полицията в Белгия разпространи ново видео, с които издирва оцелелия атентатор от летището Брюксел. Прокуратурата излезе с бюлетин за „мъжа с шапката" и уточни, че е направила карта на точния му маршрут, по който се движел в деня на атаките.

Белгийската телевизия VRT съобщава за арестуването на Мохамед Абрини, 31-годишния белгиец от марокански произход, издирван във връзка с атентатите в Париж от ноември миналата година. Според медията вероятно Абрини е "мъжът с шапката", заснет от камерите на летище "Завентем" в компанията на двамата атентатори-камикадзе от 22 март и обявен за общонационално издирване оттогава. Тази информация обаче не е потвърдена от властите.

Мохамед Абрини е добре известен на полицейските служби заради редица грабежи и притежание на дрога.

Смята, че се той е един от съучастниците в подготовката на атентатите в Париж, отнели живота на 130 души на 13 ноември. Той е отраснал в квартала "Моленбек" на Брюксел редом със Салах Абдеслам и Брахим Абдеслам, двамата участници в атентатите в Париж. Брахим се взриви в Париж на 13 ноември в заведение и рани няколко души. Салах е единственият оцелял от нападенията, когото полицията издирваше четири месеца и арестува неотдавна в Брюксел, припомня Дарик.

Абрини беше забелязан в компанията на братята Абдеслам в дните преди нападенията в Париж. На 10 и на 11 ноември той ги придружавал с кола, когато те сновели между Париж и Брюксел, за да наемат жилища, в които да се укрива групата атентатори в района на френската столица. На 12 ноември Абрини беше забелязан в Белгия на бензиностанция близо до границата с Франция в кола от кортежа, отвел атентаторите в Париж.

Смята се, че миналото лято Абрини е пътувал до Сирия, където неговият по-малък брат е загинал в редиците на известната френскоезична бригада на групировката Ислямска държава през 2014 г.

Според същата местна медия днес е бил арестуван и друг заподозрян, който бил забелязан заедно с атентатора-камикадзе от метростанция Малбек - става въпрос за Осама Крайем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай