Нови надежди за бизнеса. Световни играчи навлизат на Балканите

Какво се очаква

Нови надежди за бизнеса. Световни играчи навлизат на Балканите | StandartNews.com

Обнадеждаващи очаквания по отношение на балканските страни бяха изказани от министърът на иновациите и растежа на България Милена Стойчева. Регионът може да бъде лидер на нова вълна иновации, а България и Румъния имат добри основи за хай-тек инвестиции и могат да привлекат световни играчи, които да трансформират сектора, заяви Стойчева, която участва в бизнес форума на инициативата “Три морета” в Букурещ. 

Тя коментира начините, по които може да бъде запълнена съществуващата технологична пропаст в европейските страни. По думите ѝ е необходимо да бъде изградена мрежа за координация между отделните държави, както и общи стратегии - не само национални, на ниво отделни държави, но и международни.

“Бизнес форумът е историческа възможност за страните в региона и потенциалните нови членове на инициативата “Три морета” да променят своята перспектива за растеж, като инвестират в дигитална свързност”, отбеляза Стойчева и допълни: “Нека да мислим къде искаме да отидем - като страни, като регион, като Европа. Да създадем рамки. И да позицинионираме региона като играч”.

Според министър Стойчева страните от региона  е необходимо да използват основите на своите икономики, Ай Ти талантите и образованието, характерни за Югоизточна Европа, за да насърчат иновациите, а инструменти като Фонда за инвестиции, новосъздаденият Фонд за иновации, както и организации като Международната банка за възстановяване и развитие могат да помогнат в тази посока. 

“Днес заедно се намираме в исторически момент и това е добро послание. Моето министерство се нарича Министерство на иновациите и растежа. Нашето министерство е министерство на бъдещето”, обърна се към участниците Стойчева. 

Тя участва в панела, посветен на иновациите, заедно с румънския си колега - министъра на научните изследвания, иновациите и цифровизацията Иван Богдан-Груя, със зам.-генералния секретар на ОИСР Улрик Вестергаард Кнудсен, представители и експерти от международни компании и неправителствени организации, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай