Новата ЕК почти мина, но може да се забави

Новата ЕК почти мина, но може да се забави | StandartNews.com

Последните еврокомисари получиха одобрение, Словения предлага нов кандидат

Встъпването в длъжност на новия състав на ЕК, което трябва да стане на 1 ноември, рискува да бъде забавено след решението на ЕП да отхвърли номинацията на бившата министър-председателка на Словения Аленка Братушек за заместник-председател на ЕК и еврокомисар за енергетиката. Това съобщи АФП, като се позовава на източник от ЕС. При сегашното състояние на нещата "Комисията не може да поеме функциите си на 1 ноември", посочи източникът. Той добави, че предлагането на нов кандидат и организирането на нови изслушвания в ЕП може да забави процеса до 1 декември, дори до януари.

Междувременно по-голямата част от екипа на Жан-Клод Юнкер преодоля парламентарното препятствие, въпреки че Европейският парламент отложи за следващата седмица заседанието на председателския си съвет, на което трябва да бъде определена окончателната оценка от изпитите на кандидатите за еврокомисари. При гласуванията на 8 октомври вечерта в съответната ресорна комисия двамата номинирани за вицепредседатели на комисията в икономическата област Юрки Катайнен (номиниран за заместник-председател на ЕК и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността) и Валдис Домбровскис (номиниран за заместник-председател на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог), както и Джонатан Хил (номиниран за еврокомисар за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари) и Пиер Московиси (номиниран за еврокомисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз) също получиха подкрепа със значителни мнозинства. Номинациите на Хил и Московиси преди това предизвикаха спорове. Испанският кандидат Мигел Ариас Канете, който първоначално бе блокиран миналата седмица от левоцентристите, също бе одобрен за поста. Очакват се обаче размествания на ресорите, след като Тибор Наврачич (Унгария) не бе приет от евродепутатите за комисар по образованието, културата и гражданството, но все пак допуснат до участие в комисията, ако има друго портфолио.

Юнкер трябва да направи някои преустройства, но не и основна подмяна на екипа, който трябва да балансира интересите на големите страни и да отразява политическото равновесие в парламента, като същевременно изпълни обещанията за създаване на заетост и връщане на доверието на половин милиард граждани на ЕС, отбелязва Ройтерс. Словения ще предложи нов кандидат до два дни, като се предполага, че това ще бъде словенска евродепутатка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай