Нова буря минава през Филипините

Нова буря минава през Филипините  | StandartNews.com

Мантила. Нова буря се насочва към Филипините. Тропическата депресия "Зорайда" е на 160 километра от страната. 30 районна са застрашени отново, като се предполага, че стихията ще мине по пътя на чудовищния тайфун "Хаян". 

Тропическата депресия се движи със скорост 30 км/ч. Основната опасност са силните дъждове, които ще се излеят в радиус 150 километра от центъра на депресията. Бавното движение на стихията означава, че валежите ще бъдат по-обилни, което поражда заплаха за наводнения и свлачища, тъй като почвата вече е преситена с влага. 

BBC информира в същото време, че Великобритания ще изпрати кораб и самолет с помощ за Филипините, след като страната бе опустошена "Хаян". Разрушителят „Даринг" ще се отправи от Сингапур към Филипините, където към него ще се присъедини военен товарен самолет C-17. Лондон реши да увеличи помощта си за бедстващата страна от 6 милиона лири на 10 милиона лири (12 милиона евро).

От САЩ също разположиха кораби и техника на Филипините, където по неофициални данни са загинали близо 10 000 души. Хиляди други хора чакат помощ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай