Нов срив на паунда повлече и потреблението

Нов срив на паунда повлече и потреблението | StandartNews.com

Фондовете, инвестиращи в имоти, спряха обратното изкупуване на дялове

Петър Пешев, д-р
Управител и инвестиционен консултант на "Бул Тренд Брокеридж"

Британският паунд поевтиня до ново 31-годишно дъно спрямо щатския долар през изминалата седмица, като изгуби още 2.4% от стойността си. Като прибавим и 12-те процента от началото на годината, паундът се превръща в най-губещата сред 30-те най-търгувани валути. Потребителското доверие във Великобритания е на 21-годишно дъно, което означава, че домакинствата намаляват рязко потреблението си. Магазините отичат спад на продажбите, което ще се отрази по цялата верига от производители, вносители, служители, доходи. И така икономиката може да изпадне в рецесионна спирала. През изминалата седмица няколко големи фонда, инвестиращи в имоти, преустановиха обратното изкупуване на дялове от своите инвеститори заради вълната от поръчки за обратно изкупуване, което иначе би ги принудило да разпродават имоти на безценица. Това е само част от динамиката вследствие от решението на малко над 35% от имащите право на глас британци за БРЕКЗИТ.

БРЕКЗИТ е еманация на популизма. Британците се самопростреляха в крака, тъй като са на път да омаломощят най-големия източник на доходи и заетост в страната. Ситито в Лондон дава работа на стотици хиляди финансисти и е домът на редица банкови и небанкови институции, като според различни оценки създава поне 25% пряко и косвено от годишния брутен вътрешен продукт на страната. Обезценката на паунда, предстоящата вълна от разпродажби на британски активи и преместването на централите на финансовите институции в рамките на ЕС, така че да извършват дейност в рамките на общността без нужда от прелицензиране и други усложнения, ще разрушат имиджа на Лондон като финансов център. Това ще доведе до загуба на много работни места и доходи.
Един от основните проблеми на британската икономика е не традиционно отрицателното салдо по текущата сметка, т.е. превишението на вноса на стоки и услуги над износа, ами входящите капитали, с които се финансира този дефицит и с които британските субекти задлъжняват към останалия свят. Брутният вътрешен дълг на Великобритания възлиза на 300% от БВП, като поне половината от него е на частните банки към останалия свят. Това е изключително висока стойност и освен доверие на чужденците към британската икономика представлява огромна отговорност и макроикономически риск. Проблемът с банковия външен дълг е, че преобладаващо е във валута, различна от паунда, която английската централна банка не може да "напечата". И че срочността му е по-малка спрямо тази на активите на банките. Разбира се, и банковите активи преобладаващо са в чуждестранна валута. Но проблем няма, стига да са инвестирани в активи, които няма да се обезценят заради БРЕКЗИТ и други фактори, и докато по-дългосрочната структура на тези активи не е проблем. Но това е лабораторно допускане.

Английската централна банка най-вероятно ще понижи основния си лихвен процент още на следващото си заседание, което допълнително ще повлияе негативно на курса на паунда. Засега политиците на Острова не бързат да изясняват отношенията си с ЕС по време и след Брекзита, като единствено сривът в цената на паунда, спадът в цените на финансовите и реалните активи и изтичането на капитал ще ги мотивират да действат по-бързо. Динамиката в краткосрочен и дългосрочен период в цените на реалните активи на Острова, а и на икономиката като цяло, зависи от това как политиците от двете страни ще успеят да се договорят.

Протакането ще смачка още лирата

Силно поевтиняха акциите на едни от най-големите британски и италиански банки

Лирата може да продължи да поевтинява с отлагането на Brexit, но може да се възстанови при започването на разговорите за еврочленството на Великобритания. Това коментира главният дилър на Trader.bg Пламен Пейчев в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 10 юли.
Според Пейчев, който не вярва, че Brexit ще бъде доведен до край, все пак бъдещето на банките в лондонското Сити е заложено на карта. Времето до фактическото договаряне на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще бъде съпътствано от голяма несигурност. Анализаторът не вярва, че Англия ще излезе от блока.
В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев обърна внимание на силно поевтинелите акции на един от най-големите британски и италиански банки от началото на 2016 г. Трезорите във Великобритания бяха сред най-губещите след това за еврочленството, а в последните дни погледите на пазарите се насочиха към италианската банкова система, в която има лоши кредити за около 360 млрд. евро.

Пазарните движения са особено отчетливи. Например, на борсата в Лондон акциите на Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking са изтрили от стойността си 38%, 13%, 49% и 31%, съответно. На борсата в Милано пазарната капитализация на най-голямата банка UniCredit е паднала с 63% за същия период, а тази на третата по големина - Banca Monte dei Paschi di Siena, със 75%, на фона на опасенията, надвиснали над италианския банков сектор.
Относно главоболията на банките в Италия Пейчев каза, че те могат да се пренесат и върху домакинствата, тъй като голяма част от спестяванията на италианците са във финансови инструменти на банките, а именно акционери и облигационери първи трябва да се притекат на помощ, ако дадена кредитна институция изпита капиталов недостиг. Главният дилър на Trader.bg смята, че банките в Италия ще бъдат спасени, но от значение ще е начинът, по който ще стане това.
Обект на анализ в рубриката беше и доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на развити страни от ранга на Великобритания, САЩ, Германия, Италия, Испания и Португалия, която е рекордно ниска навсякъде, с изключение на Германия, където е отрицателна.
В разговора бе намесена и Япония, чийто дял в облигациите с отрицателна доходност в световен мащаб, приближаващ 10 трлн. долара, е най-голям. Според Пейчев инвеститорите купуват японски държавни ценни книжа въпреки негативната възвръщаемост на фона на поскъпващата йена. По негови думи печалбата в този случай може да дойде именно от валутно-курсовата разлика.
Що се касае до курса на паунда - Пейчев посочи, че колкото повече се отлага решението за излизането на Великобритания от ЕС, толкова повече лирата ще бъде подложена на натиск и може да продължи да поевтинява. Но ако разговорите за излизане започнат, курсът на лирата може да се възстанови. Въпросът е, че не може да се прогнозира дали това ще стане след 3, 6 или 12 месеца.
В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор в Investor.bg Радина Колева акцентира върху предстоящото заседание на Английската централна банка, данните за инфлацията в еврозоната и САЩ и за брутния вътрешен продукт на Китай през второто тримесечие на 2016 г. Докато очакванията са скоро Английската централна банка да намали основния лихвен процент, постигането на целите за инфлацията в Европа и САЩ все още е трудна задача. Същевременно забавянето на икономическия растеж на Китай, което притесняваше пазарите, бе изместено от неизвестните след Brexit, оцени тя.
Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай