Нов масов процес срещу предполагаеми ислямисти в Кайро

Нов масов процес срещу предполагаеми ислямисти в Кайро | StandartNews.com

Кайро. Близо 500 предполагаеми ислямисти отиват на съд на 16 юли по обвинения в насилие, довело до смъртта на 44 души, предават световните агенции.

Наблюдатели твърдят, че делото е част от акция срещу последователите на сваления президент Мохамед Морси, подкрепян от забраненото движение „Мюсюлмански братя".

Стотици бяха наказани с най-тежката смъртна присъда в дела по бързата процедура, а в тази връзка от ООН и международни правозащитни организации отправиха критики към Египет.

След свалянето на Морси от власт управлението наложи репресии срещу поддръжниците му, в резултат на което 15 000 души са изпратени в затвора, а избухнаха сблъсъци, в които загинаха повече от 1400 души.

Всички 494 подсъдими ще се изправят в съда заради насилието от август мналата година в центъра на Кайро, когато  загинаха 44 души, а 59 бяха ранени. Подсъдимите са обвинени в "убийство, опит за убийство, нападение над полицаи, пренасяне на оръжие и нанасяне на щети на публична и частна собственост", пояснява държавната агенция MENA.

Миналата седмица съдът постанови наказание смъртна присъда за 183 ислямисти, сред които и лидерът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай