Нов световен ред? Г-7 с предупреждение към Китай

Външните министри на най-развитите икономики заседават в Япония

Нов световен ред? Г-7 с предупреждение към Китай | StandartNews.com

Ще има ли нов световен ред заради войната в Украйна и последствията от нея? Темата бе сред най-важните въпроси, които групата на седемте най-развити демокрации (Г-7) дискутира на срещата си в Япония.

ВИЖ ОЩЕ: Важна новина от Г-7 за слънчевите панели. Касае целия свят

Г-7 предупреди да не се правят никакви опити за силово изменение на световния ред с оглед на войната на Русия в Украйна и все по-голямата настъпателност на Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Затова ще се противопоставим твърдо на всякакви едностранни опити за силова промяна на статуквото", каза японският външен министър Йошимаса Хаяши на среща с колегите си от Г-7, посветена на положението в Индийско-тихоокеанския регион.

"Ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на правото", допълни той.

След работната вечеря снощи първите дипломати от седморката днес продължават консултациите си в японския курорт Каруидзава, префектура Нагано.

Ще бъдат специално обсъдени агресивната политика на Китай към Тайван, непрекъснатите ракетни изпитания на Северна Корея и насилието в Судан.

Заседанието на външните министри ще се състои в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители от Г-7 в Хирошима, Япония, през май. Япония е ротационен председател на Групата на седемте, а в нея влизат още Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай