Нов проблем между Русия и Турция. Анкара с предупреждение

Турция предупреди, че всяка негативна позиция на Москва ще засегне всички, дори и Русия

Нов проблем между Русия и Турция. Анкара с предупреждение | StandartNews.com

Надяваме се, че Русия няма да заеме негативна позиция по време на преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., след като искането на Москва в последния момент принуди преговорите да бъдат преустановени. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Миналата събота руският външен министър Сергей Лавров неочаквано поиска широки гаранции, че руската търговия с Иран няма да бъде засегната от санкциите, наложени на Москва заради нейното нахлуване в Украйна. Това рискува да провали преговорите, каквито опасения вече изразиха Франция, Германия и Великобритания.

А преговарящите са достигнали до финалните етапи на преговорите за възстановяване плана, който отмени санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната, отдавна разглеждана от Запада като прикритие за разработване на атомни бомби.

Мевлют Чавушоглу предупреди, че всяка негативна позиция на Москва ще засегне всички, включително и Русия.

След паузата в петък руският представител в ядрените преговори Михаил Улянов заяви, че "сключването на сделката не зависи само от Русия" и че "има и други участници, които се нуждаят от допълнително време и които имат допълнителни притеснения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай