Нов преврат в Африка, резултати от избори подпалиха военните

Висши офицери обявиха по телевизията, че са завзели властта

Нов преврат в Африка, резултати от избори подпалиха военните | StandartNews.com

Висши офицери от габонската армия се появиха в ранните часове на днешния ден в ефира на телевизионния канал „Габон 24“ и обявиха, че са взели властта, след като централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго (на снимката горе) печели трети мандат. Военните заявиха, че не признават резултатите от вота, предаде Ройтерс.

Според офицерите резултатите от произведените в Габон президентски избори не могат да бъдат смятани за достоверни, поради което те по думите им ще бъдат анулирани.

Появилите се телевизионния ефир военни добавиха, че говорят от името на целия личен състав на силите за сигурност и армията.

Офицерите прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота за държавен глава с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай