Нов екшън в Белград след вота

След победата на Вучич

Нов екшън в Белград след вота | StandartNews.com

В Сърбия - коалицията на Александър Вучич печели предсрочните парламентарни избори.

Коалицията "Сърбия не трябва да спира" получава 128 депутатски места в 250-местната Скупщина. Президентът Вучич обяви победа и подчерта, че приоритет за правителството му ще бъде влизането на страната в ЕС. По думите му, неговата коалиция ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Опозицията обвини управляващите в изборни измами.

Управляващата партия в западната ни съседка печели абсолютно мнозинство съобщи президента на Сърбия и нейн бивш лидер Александър Вучич.

"Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента. Предстоят ни трудни времена, трябва да продължим по пътя си към ЕС. Преговорите ще бъдат тежки, включително тези с Прищина, но Косово и Метохия винаги ще бъдат част от територията на Сърбия, няма да се откажем от тях", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде БНТ.

В известния Медия център в Белград, където се събират журналисти, анализатори и политици, дискусиите не спират. Днес известният сръбски журналист Слободан Орлич, който води подкаст е събрал известни коментатори и те обсъждат изборите в страната им. Самият Орлич смята, че изборите в Сърбия ще завършат, когато стане известен резултатът на изборите за кмет на сръбската столица.

"В политически план, абсолютното мнозинство в Сърбия дава на президента възможността да води правителство, открит остава въпросът как ще завършат белградските избори, защото акцентът на опозицията беше поставен върху Белград и тук се водеше тяхната основна битка", каза журналистът Слободан Орлич.

Според приближения до управляващата партия в Сърбия анализатор Деян Вук Станкович победител на изборите е партията на президента Вучич.

"Победител е Вучич и Сръбската прогресивна партия, още повече, че самостоятелно могат да формират правителство заедно с партиите на националните малцинства, с което биха имали сериозно мнозинство в парламента. Сега те нямат нужда от Социалистическа партия, но мога да предположа, че те ще ги поканят, защото ще бъде нужна подкрепата им на белградската община, където ще им трябват за да сформират общо мнозинство", заяви Вук Станкович - един от анализаторите.

По отношение на това дали сега с това мнозинство дали Вучич, ще може да направи компромис по отношение на Косово, Деян Вук Станкович казва, че това не може да стане.

Известният анализатор и бивш омбудсман на Сърбия Родолюб Шабич, е категоричен, че Сърбия не е стабилна особена сега слез изборите.

"Без значение как ще изглеждат протестите в Белград, те ще предизвикат напрежение, безредици, защото в основата си тези избори остават нерешени, като това се отнася и за парламентарните избори в Сърбия", обясни бившият омбудсман на Сърбия Родолюб Шабич.

Протестът се провежда от един час. Той е насочен срещу резултатът от предсрочните избори. Според хората на протеста тези избори са били с фалшиви резултати, искат премахване на резултатите и нови избори.

Накъде тръгва Сърбия е още рано да се каже, но е ясно , че предсрочните избори не дадоха отговор каква ще е посоката й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай