Норвежкият премиер стана шофьор на такси

Столтенберг искал да разбере проблемите на избирателите си преди решаващ вот

Норвежкият премиер стана шофьор на такси | StandartNews.com

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг за един следобед влезе в ролята на таксиметров шофьор, за да разбере по-добре проблемите на своите избиратели, съобщи АФП.

"За мен е важно да чуя онова, което хората мислят в действителност. И ако има място, на което хората казват каквото мислят, то това е таксито", обясни шефът на норвежкото правителство във видеопослание, поместено в социалните мрежи Туитър и Фейсбук и мрежата за видеосподеляне Ютюб. Облечен в униформа на таксиметров шофьор, Столтенберг кара такси инкогнито по улиците на норвежката столица Осло в един юнски следобед.

Някои от "клиентите" на премиера коментирали, че той не е много добър шофьор. "Не съм шофирал от осем години, но се справям", признава Столтенберг на клиентка, която го е разпознала. "Във всеки случай все още съм жива", казва с усмивка жената.

Скрита камера в таксито показва реакциите на пътниците. Една от клиентките твърди, че от определено място на задната седалка шофьорът прилича на норвежкия премиер.

"Какво, какво. О, Господи!", възкликват две девойки, преди да избухнат в луд смях. "Много добре, тъкмо се канех да ви пиша", казва от своя страна дама, облечена в дъждобран, след като разпознава премиера. "Възмутена съм от заплатите на шефовете. Не е възможно да печелят милиони просто така", добавя дамата, надявайки се, че като премиер Столтенберг ще вземе под внимание забележката й.

Публикуването на триминутното видео, в което премиерът влиза в ролята на таксиметров шофьор, съвпада с разгара на предизборната компания. Според проучванията Столтенберг, който е лидер на Работническата партия и управляващата досега лява коалиция, не е сред фаворитите.

"Смятам, че страната и норвежците, които ползват такси, ще имат по-голяма нужда от мен като премиер, а не като таксиметров шофьор", пошегува се Столтенберг пред норвежкия таблоид "Верденс Ганг". Според изданието пътниците, обслужени от таксиметровия шофьор Йенс Столтенберг, не са платили за услугата.

Парламентарните избори в Норвегия ще се проведат на 9 септември в цялата страна, но гласуването може да започне ден по-рано в общините, които изразят подобно желание, напомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай