Нормандия събра Путин, Порошенко и Обама (ОБЗОР)

Нормандия събра Путин, Порошенко и Обама (ОБЗОР) | StandartNews.com

Париж. Годишнината от десанта на съюзническите войски в Нормандия, решил хода на Втората световна война, събра 19 световни лидери и помогна за стоплянето на отношенията между Русия, от една страна, и САЩ и Украйна - от друга.

В Нормандия Путин за пръв път се срещна лично с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко и двамата проведоха 15-минутен разговор в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Срещата станала в замъка "Бенувил" преди официалния обяд, даден от френския президент Франсоа Оланд. "Разговорът бе за възможните мерки за деескалация на кризата, включително за това как Москва би могла да признае избора на Порошенко", посочва източник от френското президентство. "Детайлите на примирие също ще бъдат обсъдени в идните дни", добавя източникът.
"По време на кратък разговор и Путин, и Порошенко са се обявили за възможно най-бързото спиране на кръвопролитията в Югоизточна Украйна", заяви и говорителят на Путин Дмитрий Песков.

По-късно от Белия дом съобщиха, че Путин е разговарял и с американския президент Барак Обама в продължение на 10-15 минути, въпреки предварителните очаквания, че такава среща няма да има заради обтегнатите отношения между двамата. Това бе първата среща между двамата от началото на кризата в Украйна.

Руският президент разговаря по-рано и с британския премиер Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел. Меркел посочила, че Русия трябва да поеме отговорността си за възстановяването на мира в Украйна. Срещата с Камерън пък започнала без ръкостискане, но след разговорите двамата лидери се сбогували дружески и все пак си стиснали ръцете, твърди говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Въпреки напрежението между лидерите, събитията вчера преминаха в тържествен дух и без инциденти. Честванията започнаха 16 минути след полунощ местно време с нощно бдение на моста "Пегасус" - първата стратегическа точка, превзета от съюзниците. Сутринта френският президент Франсоа Оланд откри официално възпоменателните церемонии в Каен. Той положи венец и запази минута мълчание пред Паметника на мира, след което разговаря с местни жители, станали свидетели на дебаркирането и последвалите боеве.

По-късно Оланд, заедно с американския президент Барак Обама, отиде на американското гробище в Колвил-сюр-Мер. В речта си там Оланд посочи, че всеки човек, участвал в десанта, е герой. Той добави, че Франция никога няма да забрави какво дължи на САЩ. "Американската отдаденост към свободата, равенството, достойнството на всеки човек е написана с кръв на тези плажове и ще продължи вечно", заяви пък американският президент.

На няколко километра от там, в градчето Байо, британската кралица Елизабет Втора положи венец на британското военно гробище. Там бяха още принц Чарлз и съпругата му Камила, които след церемонията разговаряха с ветерани. На плажа "Голд" пък бяха принц Уилям и съпругата му Кейт.

След церемониите сутринта световните лидери се събраха на тържествен обяд. Кулминацията на честванията пък трябваше да е на плажа "Сорд" по-късно следобед. В програмата бяха предвидени 21 салюта и прелитане на самолети.

Оланд почерпи Барак с лаврак

Френският президент Франсоа Оланд проведе две важни срещи в четвъртък вечер - с руския президент Владимир Путин и американския Барак Обама. Заради обтегнатите отношения между САЩ и Русия това се случи на две отделни вечери в един и същи ден. Какво се е говорило и на двете вечери обаче остана тайна.

Първо Оланд посрещна американския държавен глава в престижен баски ресторант на две крачки от Триумфалната арка. За разлика от менюто - нормандска риба лаврак, полята с френски вина - разговорите между двамата бяха запазени в тайна. Вероятно обаче темите са били Украйна, застрашената от американски санкции банка "Бе Ен Пе Париба", както и продажбата на Русия на два френски кораба.

По-късно Оланд прие в Елисейския дворец Путин. И след тази среща двамата не казаха нищо пред медиите, обаче коментаторите изтъкват, че тя е продължила повече от час и половина.

Ветеран избяга, за да отиде на тържествата

89-годишен британски ветеран от Втората световна война избягал тайно от старческия дом, в който живее, за да може да присъства на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия, съобщава в. "Дейли телеграф".
Старецът, чието име не се посочва, живеел в дом в Хоув, Съсекс. Служителите в дома му казали, че не може да пътува до Франция, затова той решил да стигне до там на своя глава. Дядото тайно опаковал униформата и медалите си от войната и се качил на автобус за Франция, като вдигнал тревога в дома и местната полиция. Друг по-млад ветеран по-късно издал намерението му. Така вчера беглецът успешно бил намерен в Нормандия.

Петро решава кризата за 3 месеца

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко възнамерява да разреши кризата в страната за три месеца, а първото посещение след встъпването му в длъжност, по време на което той ще представи плана си за разрешаване на ситуацията, иска да направи в сърцето на конфронтацията - Донбас. За това пише "Комерсант", позовавайки се на източници, близки до Порошенко. Президентът, който встъпва в длъжност днес, възнамерява да представи план за мирно разрешаване на кризата в Украйна и да предложи широка амнистия. Той съобщи също, че смята да въведе децентрализация и води преговори за разработването на този план с ЕС, Канада и САЩ. Веднага след представянето на своя план, президентът ще направи първото си пътуване в качеството на нов държавен глава - в Донбас. Бившият първи заместник-министър на външните работи на Украйна Олександър Чали посочва пред вестника, че планът за уреждане на кризата ще бъде по три линии: чрез постигане по мирен начин на съгласие вътре в страната, чрез международен диалог в рамките на женевския или други представителни формати, чрез двустранни преговори с Русия.

Саркози изолиран встрани

Бившият френски президент Никола Саркози бил умишлено изолиран от наследника си Франсоа Оланд и трябвало да гледа церемонията в Нормандия от ложата на министрите, вместо да стои зад сегашния държавен глава на централно място. Това съобщи френската телевизия BFMYV часове преди тържествата. Според телевизията в последния момент била променена схемата с местата на трибуната, така че Саркози да стои по-далеч от Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай