Нидерландия с горещи данни. Каква е ролята й в Украйна

Военната подкрепа на Нидерландия

Нидерландия с горещи данни. Каква е ролята й в Украйна | StandartNews.com

Страната е представила широк спектър от военно оборудване на Украйна, включващо и танкове "Леопард 1". Това заяви министърът на отбраната на Нидерландия Кайса, предаде украинската агенция Укринформ.

Олонгрен направи изявлението си в социалната платформа "Екс" (бившия "Туитър"). 

"От края на юни Нидерландия е предоставила широк спектър от военно оборудване на Украйна, като например танкове "Леопард 1", камиони и техника за разминиране", се казва в нейната публикация.

Пресслужбата на нидерландското министерство на отбраната отбелязва още, че се обучават украински военни и се извършват ремонтни дейности. Освен това Нидерландия изпраща екипи от криминалисти, които да събират доказателства за руски военни престъпления.

"Военната подкрепа от страна на Нидерландия започна през февруари 2022 г., когато Русия изпращаше все повече и повече войници на границата с Украйна. На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна. За Нидерландия е важно Украйна да не загуби войната. Ето защо правителството смята, че е много важно да продължи да подкрепя украинските въоръжени сили", пише пресслужбата.

Министерството на отбраната на Нидерландия публикува също подробна информация за пакетите за отбранителна помощ, предоставени на Украйна. Те включват танкове Т-72, бронирани бойни машини, разузнавателни машини "Фенек", както и бронирани гаубици, 120-милиметрови минохвъргачки, пускови установки "Пейтриът", различни видове безпилотни летателни апарати, радари и други стоки.

Отбелязва се, че в допълнение към военната подкрепа Нидерландия предоставя и хуманитарна помощ, помага на жертвите на войната и подпомага селското стопанство. Нидерландия също така подкрепя изследвания в областта на правата на човека и нарушенията на международното хуманитарно право.

Наскоро Румъния и Нидерландия сключиха споразумение да създадат център за обучение на бъдещи пилоти на Ф-16 от Украйна.

Двете страни подписаха писмо за намерения за създаване на база за обучение на пилоти на Ф-16 и техническото обслужване на самолетите в един от учебните центрове на румънска територия като част от приноса на страните за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай