Невиждани репресии срещу журналисти в Алжир. ООН изпраща специален докладчик

Над 200 активисти в борбата срещу нарушените права на човека са хвърлени в затвора

Невиждани репресии срещу журналисти в Алжир. ООН изпраща специален докладчик | StandartNews.com

Откакто военният режим в Алжир пое управлението, страната изпрати десетки мирни дисиденти в затвора и наложи спиране на тока на международните медии, прекратявайки свободното отразяване на икономическите и социални условия в страната.

Повечето независими журналисти или са били принудени да заминат в изгнание, или са хвърлени в затвора по фалшиви обвинения, като тероризъм, подкопаване на държавната сигурност и работа с чужди правителства. Режимът използва пандемията от Covid-19, за да ограничи опозицията, изпращайки в затвора хиляди активисти, а също така промени наказателния кодекс, за да обяви за терористични действията на всички опоненти.

Активистът за правата на човека Заки Ханаче твърди, че броят на затворниците, защитаващи свободата на словото, но обвинени в "тероризъм", вече е най-малко 228. Тя също наскоро бе задържана.

Специалният докладчик на ООН за защитниците на правата на човека Мери Лоулър изрази загрижеността си относно тревожните доклади за задържането на алжирските защитници на правата на човека и призова властите незабавно и безусловно да ги освободят. Тя се възпротиви срещу нарастващите репресии срещу гражданското общество от страна на алжирските власти след разпадането на Алжирската лига за защита на правата на човека (LADDH) и Младежкия митинг за действие (RAJ) - две от най-важните асоциации за правата на човека в Алжир.

Решението за разпускане на тези две уважавани асоциации за правата на човека показва тревожни репресии срещу организациите на гражданското общество и сериозно подкопава възможностите на защитниците на правата на човека да изразяват свободно волята си и да извършват законните си дейности, казва Лоулър пред новинарския уебсайт на ООН. Тя обяви, че заминава за Алжир, за да призове местните власти да зачитат свободата на словото и да спрат нарушенията на правата на човека.

По време на посещението си Лоулър ще се срещне с правителствени служители, Националния съвет по правата на човека, членове на гражданското общество, защитници на правата на човека, адвокати, журналисти и учени.

12 неправителствени организации, включително Световната организация срещу изтезанията (OMCT), вече призоваха г-жа Лоулър да се съсредоточи върху кампанията за тормоз и сплашване, насочена към защитниците на правата на човека, тъй като стотици бойци и журналисти са хвърлени в затворите единствено за упражняване на правото си на свобода на словото или мирни събирания.

Неправителствените организации също така изразиха тревога относно ерозията на положението с правата на човека в Алжир и системните репресии срещу защитниците.

Цитираха случая с репресиите срещу Ахмед Мансери, президент на Алжирската лига за защита на правата на човека, който бе арестуван през октомври и осъден на една година затвор по фалшиви обвинения в разпространение на документи, които вредят на националния интерес.

Арестът се случи малко след като Мансери се срещна със специалния докладчик на ООН за свободата на сдружаване и мирните събрания, който бе на посещение в Алжир.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Jesika
преди 4 месеца

Най-продаваното лекарство за отслабване в света е вече и в България. Бързи резултати, подходящи за всеки, абсолютно безопасни, ще отслабнете без диета и спорт, резултатът е гарантиран, eто oфициaлния caйт.----- http://gg.gg/ketobg

Откажи