Невиждан спад на цените в Гърция. Драконовски мерки

Удар срещу спекулантите със солени глоби

Невиждан спад на цените в Гърция.  Драконовски мерки | StandartNews.com

Източник: БТА

С драконовски мерки срещу спекулата, цените на храните в Гърция спаднаха с 20%.

Невиждани глобите се налагат всеки ден от Министерството на развитието за спекулативни печалби. Най-голям е контролът върху бебешкото мляко.

Министърът на развитието Костас Скрекас отчете, че от 13,5 милиона евро глоби, наложени наскоро, повече от 50% вече са събрани, а за останалата част вече има потвърждение от данъчната служба.

Очаква се подробностите да бъдат оповестени в следващите няколко дни.

Министърът отбелязва, че събираемостта на глобите е безспорна, че контролът е ежедневен и задълбочен на целия пазар и подчертава, че при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки за всички категории продукти, чиито цени в Гърция са неоправдано високи.

"Правителството, когато открие дисфункция, не се колебае да наложи глоби, и то тежки, дори на големи компании или мултинационални компании", заявява той, предаде Bulgaria ON AIR.

По данни на Министерството на развитието инициативите на "кошниците" и постоянните намаления на цените са започнали да дават ефект и се изчислява, че с новите мерки се очакват намаления на цените до 20%, заради неоправданите надценки.

През целия предходен период беше прилаган пакет от мерки за овладяване на инфлацията и овладяване на пазара от нелоялни печалби и подвеждащи отстъпки и с инициативата „трайно намаление на цените“.

Инициативата "Трайно намаление на цените" включва 1300 продукта от 100 доставчика, които са обявили, че ще намалят още поне 5% за следващите месеца, като остава в сила "Битовата кошница", която осигурява достъп до определени продуктови категории на по-ниски цени.

В същото време продължават проверките за печалбарство и подвеждащи отстъпки. През 2023 г. DIMEA е извършила общо 25 267 проверки и е наложила общо 1865 глоби на стойност 13 416 790 евро.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай