Нетаняху с невиждан жест към Саудитска Арабия

Ако информацията се потвърди, това ще е първата известна среща между високопоставени израелски и саудитски държавни представители

Нетаняху с невиждан жест към Саудитска Арабия | StandartNews.com

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху вчера тайно е посетил Саудитска Арабия и се е срещнал с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, съобщиха израелски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Ако информацията се потвърди, това ще е първата известна среща между високопоставени израелски и саудитски държавни представители, отбелязва агенцията.

Според цитиран в израелски медии неназован израелски служител Нетаняху и шефът на израелската разузнавателна служба Мосад Йоси Коен са посетили вчера саудитския град Неом и там са се срещнали с Бин Салман. Престолонаследникът беше в този град за среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Според сайта FlightRadar24.com частен самолет "Гълфстрийм IV" е излетял от летище "Бен Гурион" близо до Тел Авив вчера в 17.40 ч. по Гринуич и е кацнал в Неом в 18.30 ч. по Гринуич. После същият самолет е излетял от Неом в 21.50 ч. по Гринуич и се е върнал по същия маршрут в Тел Авив.

Помпео беше придружен от журналисти по време на обиколката си в Близкия изток, но се раздели с тях на летището в Неом, преди да се срещне със саудитския престолонаследник.

При управлението на президента Доналд Тръмп Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан постигнаха споразумения да нормализиране на отношенията с Израел, но Саудитска Арабия засега не се е присъединила към тази инициатива. Според анализатори и информирани източници 35-годишният Мохамед бин Салман е отворен към идеята за нормализиране на отношенията с Израел дори без сериозен напредък в израелско-палестинския мирен процес, за разлика от баща си, крал Салман, който подкрепя желанието на палестинците да имат своя държава, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай