Нестандартни билборди срещу корупцията в Кот д'Ивоар

Нестандартни билборди срещу корупцията в Кот д'Ивоар | StandartNews.com

Абиджан. От средата на юни се появяват нестандартни билборди из Абиджан, бившата Кот д'Ивоарска столица и най-голям град. С оранжеви букви на черен фон, те разпространяват кодирани съобщения: "Това унищожи моя регион"; "Това уби моя син"; "Това ми отне жената". Какво е "това", обаче? Спин, войната или може би световният тероризъм?

Далеч по-тривиално, верният отговор е корупцията. Рекламната кампания е дело на правителствения комитет Милениум Чалендж Корпорейшън, агенция, предлагаща помощи на бедни страни при положение, че отговарят на определени условия в областта на икономическата независимост, инвестирането в народа и честното управление.

Един от индикаторите за честно управление е контролът на корупцията - област, проблемна за Кот д'Ивоар. Държавата се намира на 130-то място от 176 страни по прозрачност на управлението, според миналогодишната класация на Транспаренси Интернешънъл.

Главната идея на кампанията е да създаде всеобщо вълнение по темата, което да принуди държавниците да управляват честно и в интересите на народа. Рекламните пана обаче срещат предимно безразличие. Неофициална анкета показа, че много от жителите на Абиджан мислят билбордите за реклами на Ориндж - оранжевият цвят се свързва с логото на телекомуникационната компания.

Междувременно се задава втората фаза на кампанията, която ще представлява реклама по телевизията, свързваща нещастните съдби, описани по паната, с корупцията и нейните последствия за народа. Успешна или не, тя вероятно поне ще премахне объркването сред гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай