Нонстоп обиди срещу българите в Македония, протестите продължават

Внесеният от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а „един лист“

Нонстоп обиди срещу българите в Македония, протестите продължават | StandartNews.com

"Ние ще направим всичко по силите си в парламента (на Република Северна Македония) преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да представим мнението на гражданите 73% от които са против тази преговорна рамка, която наричаме френска, но българският премиер Кирил Петков каза, че това е българска преговорна рамка, която е станала европейска. Мисля че това е поражение за македонската дипломация и ние ще го разобличим напълно в парламента“, заяви в интервю за македонската телевизия Сител депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски. 

По думите му парламентът девалвира, защото внесеният от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а „един лист“, не е представена общата позиция и заключенията на ЕС, а правителството крие протокола между България и Северна Македония. 

„Виждам, че правителството се опитва да представи като добра лошата преговорна рамка, на която вероятно са се съгласили и сега Македония е поставена пред свършен факт. Експертната общественост,  депутатите да приемат едно лошо споразумение, защото македонската дипломация не успя да направи по-добро“, каза Милошоски.

Той е категоричен, че преговорната рамка трябва да бъде подобрена, защото такава, каквато е, „води страната в задънена улица“.

„Ако има сериозна държава, сериозна дипломация, ако има добра сплотеност на парламента, на президента, на правителството, преговорната рамка може да се подобри и трябва да се подобри.  Тази преговорна рамка нито предлага ясна и конкретна европейска перспектива, нито предлага по-добри отношения с България, напротив- ще имаме по-голямо напрежение, а искането за промяна на Конституцията само ще създаде поляризация в страната . Имаме три вредни последици от тази преговорна рамка“, добави Милошоски.

Днес на заседание на председателството в парламента се очаква решение кога преговорната рамка да бъде разгледана от депутатите, а на пленарното заседание ще се гледа актуализацията на бюджета на страната.

Междувременно снощи протестът в Скопие срещу предложението на ЕС за преговорна рамка премина без напрежение и с познатата риторика. С шествие от сградата на правителството, през министерството на правосъдието до сградата на парламента, с известния вече транспарант с надпис „Ултиматум-не, благодаря“, знамена на Република Северна Македония, и такива със звездата на Вергина и плакати "Все пак ще победим", "Спрете българизацията" и "Ние не преговаряме с фашисти".

Бившият посланик на страната Мартин Треневски беше единият от ораторите пред парламента, който заяви: Нека разберат кървавите фашисти, че Македония няма да се предаде. Всеки македонец осъжда тази версия на френското предложение и трябва да попречим на този мрачен сценарий, който цели унищожаване на македонската нация.

Актрисата Весна Петручавска призова: Не искам да преговарям за нещо, което е само мое. За македонския език не се преговаря. Как искате да ни смените идентичността, да ни денационализирате, да ни национализирате, не разбирам? И да, не искаме провокации, но и няма да клекнем, защото сме по-цивилизовани, и по-умни, и по-достойни.

Малко над час продължи протеста, който освиркваше всяко споменаване на имената на македонски политици, но и на френския президент Еманюел Макрон. За тази вечер е обявен следващия протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай