Несигурна победа за Виктор Понта, сочи екзит-пол

Несигурна победа за Виктор Понта, сочи екзит-пол | StandartNews.com

Букурещ. Несигурна победа за Виктор Понта сочат резултатите от екзит-пола на втория тур на президентските избори, които се проведоха днес в Румъния.

Понта, за когото по-рано се смяташе, че ще спечели президентската надпревара, има лека преднина пред консерваторът Клаус Йоханис, като два екзит-пола му дават съответно 50.7% и 50.9% от гласовете на избирателите. Три други проучвания показват, че Йоханис има лека преднина.

Днес около 18.3 милиона румънци имаха право да изберат президент за петгодишен мандат между кандидатите Виктор Понта, премиер и лидер на Социалдемократическата партия, и Клаус Йоханис - етнически германец, кмет на трансилванския град Сибиу, издигнат от опозиционния Християн-либерален съюз. На първия тур спечели Понта.

Новият президент ще започне 5-годишния си мандат в края на следващия месец. Той ще смени на президентския пост сегашния държавен глава Траян Бъсеску, който застана начело на Румъния от 20 декември 2004 г.

Ако това е Понта, то управляващите ще трябва да му изберат наследник и вероятно ще се наложат промени в кабинета. Следващите парламентарни избори в страната трябва да се проведат през 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай