Немислимото се случи! 1,3 милиона тона радиоактивна вода в океана

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде разрешение на Япония

Немислимото се случи! 1,3 милиона тона радиоактивна вода в океана | StandartNews.com

Немислимото се случи! Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разреши на Япония да изпусне в океана 1,3 милиона тона радиоактивна вода от повредената от цунами АЕЦ "Фукушима". Това стана въпреки яростната съпротива на Пекин и някои местни жители, предаде Ройтерс.

След двугодишно разглеждане на въпроса МААЕ заяви, че плановете на Япония са съгласувани с международните стандарти за безопасност и ще окажат "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".

"Това е много специална вечер", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси на японския премиер Фумио Кишида, преди да му предаде дебела синя папка с окончателния доклад. По-късно Гроси заяви на пресконференция, на която присъстваше малка група протестиращи, че ще се опита да разсее оставащите опасения и че изпускането на водите ще се извършва под надзора на служители на МААЕ.

Китайското външно министерство днес изрази съжаление за "прибързаното" решение на международната организация. "Ако японската страна е склонна да поеме по свой собствен път, тя трябва да поеме всички последици от това", се казва в изявление на дипломатическото ведомство.

За да намали безпокойството в намиращите се в близост държави, се очаква след посещението си в Япония генералният директор на МААЕ да се отправи към Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук, където да разсее съмненията около изпускането на радиоактивна вода.

Япония планира да изхвърли около 1,3 милиона тона вода, използвана при охлаждането на турбините в атомната електроцентрала.

Водата е филтрирана, за да се отстранят от нея повечето радиоактивни елементи като тритий - изотоп на водорода, който трудно се отделя от нея. Преди да бъде изпусната в Тихия океан, пречистената вода ще бъде разредена до нива, които са много по-ниски от международно одобрените нива на изотопа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай