Не е ясно как са загинали двамата заложници в Сидни

Не е ясно как са загинали двамата заложници в Сидни | StandartNews.com

Сидни. Все още се изяснява дали двамата заложници от драмата в Сидни са били убити от похитителя или в следствие на кръстосан огън при нахлуването на полицията.

Вчера близо 16 часа продължи заложническата драма в кафене на шоколадовата верига Линд в Сидни. Тя завърши с полицейска акция и нахлуване, при което загинаха двама от похитените и нападателя, който по-късно се оказа ислямски екстремист.

Загиналите са 38-годишната Катрина Доусън и 34-годишният Тори Джонсън. И двамата са работели в кафенето на и са жители на Сидни.

Няколко часа преди щурма полицията обяви името на въоръжения мъж - Мен Харон Монис, прочут и като "шейх Харон" и Мохамед Хасан Мантеги. Той получил политическо убежище в Австралия през 1996 г., след като избягал от родината си Иран. Тази година срещу него били повдигнати обвинения в няколко десетки престъпления от сексуален характер, но по-късно бил освободен под гаранция. Той също така бил обвинен в съучастие в убийството на бившата си жена. По-рано той бил осъден на 300 часа общественополезен труд за разпространение на "гневни писма" в знак на протест срещу присъствието на австралийски военни в Афганистан. Монис обаче не бил свързан с нито една ислямистка групировка и експерти твърдят, че действал сам. Смята се за спец по астрология, нумерология, медитация и черни магии. Явява се ислямски проповедник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай