"Не си играйте с огъня". Китай с предупреждение към САЩ

Си Цзинпин е подчертал, че страната категорично се противопоставя на "независимостта на Тайван"

"Не си играйте с огъня". Китай с предупреждение към САЩ | StandartNews.com

Китайският президент Си Цзинпин каза на президента на Съединените щати Джо Байдън, че е изключително важно и двете страни да спазват "принципа на един Китай" и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван, като предупреди своя колега, че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят", съобщава Ройтерс.

По време на продължилия над два часа телефонен разговори между двамата лидери Си Цзинпин е подчертал, че страната категорично се противопоставя на "независимостта на Тайван" и чуждестранната намеса в суверенитета на страната. Според китайските държавни медии Джо Байън е заявил, че неговата страна "се надява да поддържа диалог" чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя "независимостта" на Тайван.

Пекин направи ескалиращи предупреждения за последиците, ако говорителят на Камарата на представителите на САЩ - Нанси Пелоси посети Тайван, ход, който би представлявал драматична, макар и не безпрецедентна демонстрация на подкрепата на Съединените щати за острова, който е изправен пред нарастващи китайски военни и икономически заплахи.

И Белият дом съобщи, че разговорът е продължил над два часа. Официални представители на САЩ казаха, че е имало широк дневен ред, включително обсъждане на нахлуването на Русия в Украйна, което Китай все още не е осъдил.

Двамата лидери са обсъдили украинската криза, като Си Цзинпин е потвърдил принципната позиция на Китай по въпроса.

Според него разглеждането на Китай като на "стратегически конкурент" и определянето му като "стратегически съперник" е грешна оценка на отношенията между САЩ и Китай, която може да подведе гражданите и на двете държави, както и на международната общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай