Не е истина! Путин призна огромна грешка на комунизма

Къде се случи това

Не е истина! Путин призна огромна грешка на комунизма | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин нарече грешка решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин говори на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток.

"Това беше грешка", заяви той, отговаряйки на въпрос, свързан с възприемането на Русия като колониална сила заради изпращането на войски в Будапеща през 1956 г. и Прага през 1968 г.

 Унгарското въстание е потушено от съветските сили и много хора загиват в Будапеща. На Пражката пролет е сложен край, когато съветските войски нахлуват в Чехословакия.

"Русия никога и никъде не е била колонизатор, за разлика от западните страни -  каза Путин. - Сътрудничеството ни винаги е било изграждано на равноправна основа или с желание за помощ и подкрепа"

Владимир Путин каза, че е по-безопасно и по-добре да се инвестира капитал в Русия и призова бизнесмените да не стъпват на едно и също гребло със средствата си в чужбина.

Според него Западът се опитва да възпре Китай, но ще се провали, а руско-китайските отношения са на безпрецедентно ниво. Путин каза още, че не очаква значителни промени в отношенията между Русия и САЩ, независимо кой ще бъде следващият американски президент

По повод спирането на войната в Украйна, Путин заяви, че отмяната на указа в Украйна за забрана на преговорите с Русия може да бъде първата стъпка към диалог.

Русия не може да спре военните действия, ако врагът води контранастъпление, каза още Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай