Най-младият емир в Залива

Тенисът и футболът са страст на училия в "Сандхърст" 33-годишен монарх

Най-младият емир в Залива | StandartNews.com

Катар е "страна на чудесата" в съвременния свят. Малката по територия арабска държава с 2 милиона население е най-богатата страна в света! Тя е на първо място по износ на сгъстен газ и на трето място по запаси на това гориво. Катарската монархия играе важна роля в световната дипломация и геополитика, за което й помагат и несметните й природни богатства. Катар е също глобална сила в инвестициите и пръв финансов спонсор на бунтовете от Арабската пролет. Тези рекорди бяха постигнати по време на 18-годишното успешно управление на Шейх Хамад Бин Халифа Ал Тани. Към поредицата рекорди сега Катар прибави и една важна изненада, която също може да бъди причислена към уникалностите на страната. 61-годишният емир Ал Тани изненада света, като абдикира в полза на 33-годишния си син Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. На запознатите отблизо с Катар бе известно, че след време именно Шейх Тамим ще получи короната. Защото той бе успял да се наложи като най-силната и способна личност във монархическата фамилия. Неговият по-голям брат Джасим, който по право се смята за престолонаследник, още през 2003 г. се отказа от претенции към короната в полза на по-малкия си брат. Никой обаче не очакваше смяната на властта в Доха да стане толкова бързо. Защото в Арабския свят короната на монарсите е до смъртта им, освен ако не им се отнеме насилствено. Вторият вариант именно се случи в катарската столица Доха през 1995 г. Тогава Шейх Хамад отстрани от власт баща си, за да поведе страната по пътя на модернизацията и благополучието. Така с абдикацията на баща му Шейх Тамим стана не само на-младият монарх в 130-годишната история на управлението на фамилията Ал Тани в Катар, но и въобще най-младият владетел в Арабския свят.

"Предавам властта с пълна увереност, че синът ми е подготвен за тази отговорност, внушава доверие и може да продължи започнатото от мен", заяви Шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани.

Шейх Тамим бе е шеф на Катарския олимпийски комитет и ръководи подготовката на Катар за световното първенство по футбол през 2022 г., на което богатото емирство е домакин. Той вече е натрупал опит в най-деликатните за страната му вътрешно- и външнополитически въпроси. От три години на него му беше поверено ръководството на армията и на силите за сигурност.

За избора му за емир допринесоха не само изявените му отдавна лидерски качества и многостранни способности, но и солидното му образование. През 1997 г. Шейх Тамим завършва гимназия в Шерборн във Великобритания. После следва в престижната британска военна академия "Сандхърст", подобно на баща му и мнозина други арабски лидери. В тази академия учат и потомците на британската кралска фамилия.

Новият владетел на Катар е почитател на историята и на историческото и културното наследство. По негова инициатива популярният пазар "Сук Уакиф" в Доха бе реставриран и превърнат в един от основните туристически обекти в катарската столица.

На 26-годишна възраст през 2006 г. младият шейх е шеф на организацията на Азиатските игри през 2006 г. в Катар. Шейх Тамим е запален по спорта не само като фен. Той активно играе тенис и футбол. Негова е инициативата Катар да купи емблематичния френски футболен отбор "Пари Сен Жермен".

Шейх Тамим отдавна играе водеща роля и в икономическия живот на Катар, който разполага с третите в света залежи по природен газ. Новият емир бе начело на много комисии и институции за икономическо развитие и следеше изпълнението на няколко енергийни проекта. Той е и президент и изпълнителен директор на катарския инвестиционен фонд, който отговаря за инвестициите на Катар в чужбина.

Шейх Тамим има 23 братя и сестри от трите жени на баща му шейх Хамад ал Тани. Макар и на 33 години, Шейх Тамим вече е женен два пъти и има шест деца. През 2005 г. Той взема за съпруга втората си братовчедка Джауахер. Тя е дъщеря на на шейх Хамад бин Суахим ал Тани, един от членовете на управляващото монархическо семейство. Двойката има четири деца. После Тамим се жени за Ал Ануд ал Хаджри, потомка на влиятелна катарска фамилия и бивш посланик в Йордания, от която има две деца.

При предаването на властта от стария на новия емир Шейх Хамад посочи, че младите хора, които са мнозинство в страната, със сигурност ще одобрят решението му.

Заставайки начело на държавата, Шейх Тамим едва ли ще променя основните направления на политиката на баща си. По всичко личи, че Шейх Хамид ще е пръв съветник на сина си. Доколкото могат да се очакват промени, те вероятно ще засегнат стила на управление на новия млад емир, който носи в себе си духа на новото време.

Новият катарски емир има отлични връзки със Запада, по-специално със САЩ и Франция. Няколко дни преди баща му да обяви, че абдикира в негова полза, Шейх Тамим оказа гостоприемство на държавния секретар на САЩ Джим Кери по време на визитата му в Катар, където САЩ имат голяма военна база. Бащата му Шейх Хамид ал Тани интензивно развиваше връзките на Катар с Източна Европа, включително и с България. Очаква се тази тенденция да продължи и в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай