Най-странната граница в Европа. Побърка хората!

Къде се намира и кое е уникалното

Най-странната граница в Европа. Побърка хората! | StandartNews.com

Има една планина в сърцето на Европа, която е вероятно най-абсурдната на целия континент. Висока е 1636 м, а на върха ѝ има кръст, който се издига над гола бяла скала.

Върхът се издига над малко триъгълно село. Въпреки че бледнее по значимост пред другите величествени алпийски върхове, той разпалва въображението на любителите на картографията по съвсем неочаквана причина.

Кръстът на върха отбелязва единствената географска точка, където тиролското село се среща с останалата територия на Австрия. Още по-невероятното е, че ивицата земя, която ги свързва, е широка по-малко от метър, съобщава Би Би Си.

Независимо колко нелепо изглежда това, всъщност то е много необходимо. Село Юнгхолц, което е с население от 302 души, е не по-малко австрийско от Виена или Залцбург, въпреки че е заобиколено от Германия от всички страни. Няма път, който да го свързва с Австрия. Единственият начин, по който австрийците в този ексклав могат да стигнат до родината си, е през Бавария.

Повечето хора не са чували за Юнгхолц, дори много австрийци не знаят за него. Дори туристите от близките Мюнхен и Щутгарт не са наясно с неговата географска особеност.

През зимата около 3000 души на ден пътуват до ексклава, за да се възползват от скромните лифтове и ски влекове на Юнгхолц, обсаждайки селото със своите шлемове и щеки. Парадоксалното е, че много от тях си мислят, че още са в Германия.

Животът тук е доста объркан. Повечето местно жители са родени в Германия (тъй като най-близката австрийска болница е прекалено далече), но всеки получава австрийски паспорт. Храната и напитките идват от Германия, но телефонът и интернетът – от Австрия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай