НАТО се запозна със стратегията на САЩ в Южна Азия

НАТО се запозна със стратегията на САЩ в Южна Азия | StandartNews.com

Двудневната среща на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, завърши а в нея участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

На срещата бяха разгледани глобалните аспекти на ситуацията по сигурността и адаптацията на НАТО към новите предизвикателства, както и перспективите за усилване на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.

В хода на първото заседание на 8 ноември дискусиите се съсредоточиха върху конкретните подходи за оптимизиране на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, включително адаптирането на командната структура, засилването на киберотбраната и реализацията на цялостната институционална реформа на Алианса.

В своето изказване заместник-министър Запрянов подчерта важността на предложената обща политическа рамка за балансирано и съгласувано прилагане на всички одобрени мерки и инициативи за изграждането на надежден и ефективен потенциал за възпиране и отбрана. Той изрази подкрепа за усилването на военноморските способности на НАТО, които са съществен инструмент за проектиране на стабилност в периферията на Алианса. Заместник-министър Запрянов подчерта и необходимостта от изграждане на по-ефективна и ефикасна командна структура, която да бъде в състояние да предостави всеобхватност на отговора на Алианса към всички предизвикателства по всички направления чрез прилагане на 360-градусовия подход.

Работната вечеря на министрите на отбраната в същия ден се проведе с участието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. На нея бяха обсъдени глобалните проблеми на сигурността, с фокус върху влошената обстановка на Корейския полуостров. Министрите на отбраната осъдиха продължаващите ядрени опити на КНДР, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, и изтъкнаха значението на предприетите от Генералния секретар на НАТО визити в региона като ясен знак за решимостта на Алианса за трайно противопоставяне на по-нататъшното разширяване на ядрените и ракетни програми на КНДР. Като други съществени проблеми за сигурността в глобален план бяха очертани терористичните действия на недържавни организации и групировки, предизвикващи нестабилност в региона на Близкия Изток и Северна Африка и генериращи бежански вълни и нелегален трафик на хора; разпространението на оръжия за масово унищожение, включително на балистични ракети с малък и среден радиус на действие; нарастващата заплаха от кибератаки и хибридни действия срещу евроатлантическата общност и др.

Днес се проведе последното заседание в рамките на срещата на министрите на отбраната, посветено на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. В присъствието на част от страните партньори, вземащи участие в мисията, бе отчетен постигнатият напредък по стабилизиране на обстановката в страната и изграждане на капацитет на Афганистанските сили за сигурност и отбрана. Министрите на отбраната бяха запознати с новата стратегия на САЩ за Южна Азия. Беше отчетена необходимостта от допълнителни усилия, включително дипломатически, и непосредствен принос от страните членки на НАТО за постигане на целите на мисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай