НАТО образува съвместни сили за бързо реагиране

НАТО образува съвместни сили за бързо реагиране | StandartNews.com

Нюпорт. Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО, заяви, че военният съюз се е съгласил на план за действие за засилване на възможностите на организацията, включително и създаването на сили за бързо действие.

Развитието идва на втория ден от срещата на лидерите на страните от НАТО в Уелс и в момент, когато се очаква прекратяване на огъня в Източна Украйна на преговорите в Минск.

Говорейки по време на пресконференция в Нюпорт, Уелс, Расмусен заяви: "Ние се съгласихме да се образуват сили за бързо дейстивие, които да могат да се разгърнат в кратък период от време."

"Това ще включва сухопътни войски, готови за разполагане в рамките на няколко дни, подкрепени по въздух и море."

Той добави, че НАТО също ще образува команден център в източната част на съюзническата територия.

В това, което той нарече послание към потенциалните агресори, Расмусен обяви, че тези мерки се взимат, "така че ние да може да се справим бързо и сигурно със заплахите".

"Ако заплашвате един съюзник, ще се изправите срещу целия алианс ... НАТО остава силено и готово за бъдещите предизвикателства, от където и да дойдат те."

Целта на инициативата е да успокои страните от бившия съветски блок, присъединили се към НАТО, особено Полша и балтийските страни, коментира Ройтерс.

Постигната е договореност следващата среща на върха на алианса да бъде проведена в Полша през 2016-а г. като символ на подкрепата на НАТО, каза още Расмусен.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди, че България ще участва активно в приетия от НАТО план за повишаване на сигурността. Президентът определи договорения план, който предвижда повече сили на НАТО на Източния фланг, като най-важния резултат от срещата на върха в Уелс:

Планът е приет, има пълен консенсус по него и той включва конкретни мерки.

България ще участва активно в тези мерки, посочи Плевнелиев.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви една много важна инициатива специално за България и Румъния, която е свързана със сътрудничество между Съединените щати, Румъния и България в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността - обучение, тренировки и съвместни учения.

Страните ще трябва да инвестират повече средства в отбрана. До 10 години всяка държава-членка на НАТО трябва да заделя по 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Междувременно, Предните части на войските на т.нар. Донецка народна република(ДНР) са навлези дълбоко в обсадения от тях стратегически град Мариупол на Азовско море, съобщи източник от щаба на ДНР, цитиран от Интерфакс.

"Първите диверсионни групи, включително бронирана техника, вече са намират в Мариупол", каза той.

По-рано агенциите предадоха, че главният блокпост на украинската армия на входа на града е бил унищожен от опълчението. Според очевидци бойците от украинския батальон "Азов", които защитавали тези позиции, са понесли тежки загуби и са отстъпили към центъра на Мариупол. Командирът на "Азов" Андрей Билецкий потвърди пред укрански медии, че поделението му е загубило 60 човека, тъй като не са получили обещаната военна техника. Властите в Киев обаче твърдят, че са спрели настъплението на войските на ДНР към града.

В Минск в момента тече ключовата среща на представители на Украйна, Русия, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ), на която може да бъде подписано примирие между воюващите страни. Властите в Киев и лидерите на опълчението заявиха вчера, че ако преговорите са успешни, ще се съгласят на прекратяване на огъня още днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай