НАТО предупреди какво ще последва, ако Путин победи

Говори Йенс Столтенберг

НАТО предупреди какво ще последва, ако Путин победи | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО предупреди, че руска победа в Украйна ще създаде прецедент за Китай да нахлуе в Тайван. Това идва на фона на твърденията на САЩ, че Пекин подкрепя войната на Путин, пише БГНЕС.

Днес Йенс Столтенберг заяви пред шведското издание „Expressen“, че Китай може да бъде насърчен да прибегне до завземането на Тайван със сила, ако инвазията на Путин успее, като заяви, че "това, което се случва в Европа днес, може да се случи в Азия утре".

"Изходът от войната в Украйна влияе върху заключенията, които ще бъдат направени в Пекин. Това включва и Тайван", каза той. "Ако Путин постигне това, което иска в Украйна, като наруши международното право и използва военна сила, това ще бъде послание към други авторитарни лидери - също и в Пекин - че могат да постигнат това, което искат, като използват военна сила“.

Предупреждението дойде в момент, когато Столтенберг призна, че опустошеният украински град Бахмут вероятно ще падне в руски ръце през следващите дни след месеци на ожесточени боеве.

ВИЖ ОЩЕ: Столтенберг смрази Бахмут с тези думи

Авторитарният президент на Китай Си Дзинпин даде ясно да се разбере, че смята остров Тайван за част от Китай съгласно доктрината "Един Китай". Демократично избраният президент на Тайван Цай Инг-Вен твърди, че островът е самоуправляваща се държава, чийто народ в огромното си мнозинство отхвърля обединението с континентален Китай.

Досега Си настояваше, че иска да проведе "мирен процес на обединение", но заяви, че Китай си запазва правото да използва сила, докато военноморските и военновъздушните сили на Пекин редовно провеждат заплашителни учения и изстрелвания на ракети в Тайванския проток.

Въпреки че обстоятелствата около евентуално китайско нахлуване в Тайван могат да бъдат сравнени с нахлуването на Русия в Украйна, двата конфликта в действителност биха били много различни.  Това е заради тесните икономически и търговски връзки, които Тайпе и Пекин споделят с много западни държави, и дълбоките военни връзки на Америка с Тайван.

Коментарите на Столтенберг само допринасят за напрегнатите отношения между Китай и Запада, които се усложниха допълнително във вторник, когато Пекин обвини Вашингтон в подклаждане на "конфликт и конфронтация", пише „Дейли мейл“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по-рано тази седмица заяви, че Китай обмисля планове да предостави на Русия оръжия и "смъртоносна помощ" във войната ѝ с Украйна. В незабавен отговор новият външен министър на Пекин Цин Ган заяви на пресконференция във вторник, че ще има "катастрофални последици", ако Съединените щати продължат в сегашната посока.

„Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по грешен път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация“, каза Цин пред журналисти.

Външният министър нарече американската критика към Китай "безразсъдна игра, в която залогът са основните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството". Той добави, че това е "игра на живот и смърт с нулев резултат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай