НАТО праща още войници в Косово, Сърбия е под натиск

КейФОР вече увеличиха присъствието си в Косово през май

НАТО праща още войници в Косово, Сърбия е под натиск | StandartNews.com

Готовност да засили военното си присъствие в Косово за справяне с настоящата ситуация изрази НАТО, предаде Франс прес.

В изявление, публикувано вчера, алиансът даде да се разбере, че е разрешил разполагането на допълнителни сили. Той не уточни колко точно войници и от кои държави може да бъдат изпратени и евентуално кога, отбелязва Ройтерс.

Британското министерство на отбраната обаче съобщи по-късно, че е предоставило на разположение на силите на НАТО в Косово КейФОР един батальон - тоест между 500 и 650 военни, отбелязва Франс прес.

Представител на НАТО, пожелал анонимност, припомни, че КейФОР вече увеличиха присъствието си в Косово през май, когато там бяха разположени около 500 турски войници. След това те бяха заменени от български и гръцки сили, добави той.

Цитираният източник от НАТО подчерта, че КейФОР са готови да направят "допълнителни корекции", ако е необходимо, за да могат да изпълнят своя мироопазващ мандат в Косово.

Ситуацията в Косово е изключително напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха силите на косовската полиция в северното село Банска. При атаката бе убит косовският полицай Африм Буняку, а в последвалата престрелка загинаха трима от нападателите.

Междувременно Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Впоследствие Белият дом добави в изявление, цитирано от Ройтерс, че Съливан е изразил пред Курти безпокойство от разполагането на сръбски военни части по протежение на границата с Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай