НАТО няма обща позиция за Северен поток 2

Това обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО няма обща позиция за Северен поток 2 | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че по въпроса за "Северен поток" няма обща позиция в Алианса, тъй като има доста разногласия, а решенията се вземат с консенсус, предаде БНР.

"Реалността е такава, че тъй като НАТО се базира на консенсуса, Алиансът и неговите съюзници не са взели решение за "Северен поток 2". Фокусираме се върху това как можем да увеличим диверсификацията на енергийните доставки и да решим въпросите, свързани с тяхната сигурност, но нямаме позиция за "Северен поток 2"," заяви Столтенберг.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди позицията на САЩ срещу „Северен поток 2“ и припомни думите на президента Байдън, който го определи като "лоша идея за САЩ и за Европа и като противоречащ на собствените цели на ЕС за енергийна сигурност".

Столтенберг коментира и решението на Обединеното кралство да увеличи запасите си от ядрени оръжия.

„Това се дължи на модернизацията на арсеналите както на Русия, така и на Китай“, заяви генералният секретар на НАТО.

"Проблемът е, че виждаме как Русия и Китай модернизират своите системи и ядрен арсенал, с по-модерни оръжия. Така че вчера разговарях с премиера Борис Джонсън и външния министър Рааб и те имат абсолютно еднакви обяснение: корекцията на британската политика е свързана с увеличаване на възможностите на Русия и Китай", обясни той.

В същото време Столтенберг подчерта, че "целта на НАТО е свят без ядрени оръжия". "Въпреки това, докато в света има ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз", коментира Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай