Сънародник остава в неизвестност в Турция, търсенето продължава

Той е български гражданин с двойно гражданство

Сънародник остава в неизвестност в Турция, търсенето продължава | StandartNews.com

Все още има безследно изчезнал наш сънародник в гр. Искендерун, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков (на кадъра) пред български журналисти в град Адана, Южна Турция, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, каза той.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете с най-малко разрушения, като в населеното място има единадесет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай