Напрежението расте! Папата спомена Москва, светът настръхна

Остри реакции за думи на Светия отец

Напрежението расте! Папата спомена Москва, светът настръхна | StandartNews.com

Папа Франциск повиши още градуса на напрежението. То рязко скочи, след като Светият отец направи изказване за Украйна, в което спомена "бялото знаме". 

Макар Ватиканът да излезе с официално обяснение, че Негово светейшество не е имал предвид Украйна да се предаде, а е апелирал за преговори, светът не спести отрицателните си реакции.

Папа Франциск е готов да посети Украйна, ако това пътуване бъде съчетано с посещение в Москва, каза днес украинският посланик към Светия престол Андрий Юраш в интервю за радио "Свобода". Юраш отбеляза, че украинската страна постоянно напомня на Франциск за поканата да посети Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия, определяйки го като "виртуално посредничество" от разстояние, съобщава Ройтерс.

Зеленски не коментира пряко Светия отец или позицията му в редовното си вечерно видеообръщение, но намекна, че идеята на папата няма нищо общо с усилията на религиозните фигури в Украйна да помогнат на страната, отбелязва Ройтерс.

"Те ни подкрепят с молитви, с разговори и с дела. Това всъщност представлява връзката между църквата и народа", посочи Зеленски. "А не отнякъде на разстояние от 2500 км да се прави виртуално посредничество между някой, който иска да живее, и някой, който се опитва да те унищожи", допълни украинският президент.

Думите на папа Франциск, че Украйна трябва да вдигне "бяло знаме" и да поиска мирни преговори с Русия, не се харесаха на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Капитулацията не е мир", заяви генералният секретар на Алианса, без да споменава името на папа Франциск. "Президентът (Владимир) Путин започна тази война и може да я прекрати днес. Украйна, от друга страна, няма тази възможност", каза Столтенберг, цитиран от Euromaidanpress. Генералният секретар на НАТО призова всички съюзници на Киев да продължат да подкрепят Украйна с военни средства.

И германският канцлер Олаф Шолц остро коментира изявлението на папа Франциск относно издигането на "бяло знаме" във войната в Украйна, предаде ДПА.

"Както можете да си представите, федералният канцлер не е съгласен с папата по този въпрос", заяви германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт. "Вярно е, че Украйна се защитава срещу агресор", добави той. Киев получава и голяма международна подкрепа, за да може да се защити от агресия, която нарушава международното право, допълни говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи