Напрежение на Балканите заради блокирани имигранти

Напрежение на Балканите заради блокирани имигранти | StandartNews.com

Балканите настръхнаха заради нарасналия брой бежанци, след като Унгария затвори южната си граница, а Словения се опита да наложи лимит на имигрантите, които приема. В резултат на това хиляди останаха блокирани на студа, съобщи Ройтерс. След като Унгария затвори границите си със Сърбия и Хърватия, те бяха принудени да тръгнат към Западна и Северна Европа по заобиколен маршрут през Словения.

Хърватия поиска Словения да приема по 5000 имигранти дневно, но Словения заяви, че ще вземе само половината. Според словенските власти това се налага заради действията на Австрия, която е казала, че ще пропуска по максимум 1500 души. Така около 5000 имигранти прекараха нощта и бяха блокирани в транзитния лагер Чаковац в Източна Хърватия. Хиляди бежанци бяха блокирани и в Сърбия, тъй като не могат да продължат в Хърватия. Картината на сръбско-хърватската граница бе отчайваща.

Хиляди спяха в калта на ничия земя между двете държави. "Това е като голяма река от хора. Не можеш да спреш течението. Ако го направиш, ще се стигне до наводнение. Това се случва в момента", коментира говорителят на ВКБООН за Сърбия Мелита Сунич. Бежанският натиск продължава да се засилва, като по данни на ООН само за последното денонощие в Македония са влезли 10 000 мигранти. Снощи Хърватия отвори границата си със Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай